El PP de la Pobla de Vallbona rebutja canviar el nom de Primo de Rivera pel de Guillem Agulló

Compromís lamenta que l'equip de govern es negue a complir la Llei de Memòria Històrica que obliga a retirar símbols feixistes
20 maig 2013 01:00h
RedactaVeu / La Pobla de Vallbona

Compromís per la Pobla de Vallbona ha denunciat que el Partit Popular d'aquest municipi ha rebutjat una proposta de la coalició per canviar el nom de José Antonio Primo de Rivera pel de Guillem Agulló d'un dels carrers principals del nucli urbà. La moció presentada per Compromís s'ha rebutjat i, per tant, el carrer continuarà amb la mateixa denominació "tot i que l'ajuntament ha canviat, d'amagat, el nom oficial i ha eliminat 'Primo de Rivera' per deixar-lo únicament com a carrer ʹJosé Antonioʹ.

La proposta de Compromís es va presentar en el decurs de la darrera sessió plenària en què es pretenia d'un costat una condemna unànime de qualsevol apologia o violència feixista, neonazi o d'altre tipus al municipi. Alhora també es demanava el canvi del carrer José Antonio Primo de Rivera -fundador de la Falange Española- pel del jove antifeixista Guillem Agulló, assassinat a Montanejos el 1993 a mans d'un grup neonazi.

El PP incompleix la llei de Memòria Històrica que va entrar en vigor en desembre de 2007 on s'indica -en el seu article 15- que les administracions públiques "prendran les mesures adients per a la retirada dels escuts, insígnies, plaques i d'altres objectes on s'exalte la insurrecció, la guerra civil espanyola o la repressió de la dictadura", argumenten.

Compromís lamenta que durant el plenari el Partit Popular ni tan sols va permetre el debat de la moció, presentada per la via d'urgència, -va ser l'únic partit que va votar en contra- com tampoc no va expressar públicament la seua postura sobre la qüestió.

La Pobla és un dels pocs municipis valencians on encara hi ha una abundància de carrers, nomenclatura i ubicacions amb records evidents a l'època franquista o antidemocràtics. De fet, no va ser fins a les darreries de l'any 2005 que es va treure el bust de Franco d'una plaça ben cèntrica, gràcies a la coalició de govern progressista formada, aleshores pel Bloc, PSPV i OIV. Entre les reminiscències franquistes als carrers de la Pobla, cal recordar-ne els casos d'Angel del Alcázar, Calvo Sotelo, el tinent coronel Guillermo Roch o el cementiri municipal on hi ha una capella dedicada als morts del conegut com a ʹbàndol nacionalʹ, tot i ser un emplaçament gestionat i finançat íntegrament per l'ajuntament.

 
Antic cartell amb el nom José Antonio Primo de Rivera


Ara ja no apareix

Compromís per la Pobla, ha censurat que La Pobla siga "un dels escassos indrets valencians coneguts pels records franquistes a causa de la tèbia política del Partit Popular, que no rebutja clarament qualsevol relació amb la dictadura franquista".

Segons Compromís, "ha tornat a quedar en evidència que el PP del nostre poble continua fidel als seus orígens franquistes, rebutjant debatre la moció de Compromís i deixant molt clar que, per a ells, un jove assassinat en plena democràcia per feixistes no mereix absolutament cap reconeixement públic, mentre que un ideòleg de la dictadura franquista sí que el mereix".
next