Compromís denuncia que el Govern espanyol 'deixa a l'atzar' la citricultura valenciana

Carles Mulet: “La presència de cítrics africans en plena temporada local serà molt perjudicial per als interessos valencians


Redactaveu / Madrid.

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat que el Govern espanyol "no oferisca garanties reals o haja proposat mesures efectives per evitar els efectes distorsionadors per la presència de cítrics africans en plena temporada local" i que "ens hagen deixat clar que Espanya ratificarà l'acord amb els cinc països de la comunitat de desenvolupament de l'Àfrica austral".

L’anunci deixa clara la "trista" situació de l'estat espanyol dins d'Europa i el seu clar paper subordinat als grans interessos de lobbies i distribuïdores "que prefereixen engrossir els seus comptes com siga abans que de forma ètica i adquirint cítrics que compleixen els millors estàndards i condicions fitosanitàries i organolèptiques que ofereix la tradició agrícola i protocols de la principal regió citrícola de l'estat", ha assenyalat el senador territorial valencià.

En la seua resposta el govern eludeix les causes per les quals és interpel·lat per Compromís i “ensabona” la citricultura valenciana i espanyola "amb una producció anual superior als 5 milions de tones, amb una forta vocació exportadora, que dirigeix ​​constants esforços cap a l'obtenció de noves varietats de cítrics que permeten una millor adaptació del nostre sector citrícola a les condicions del mercat i el dinamisme de la citricultura valenciana, que ha permès assolir uns nivells de sanitat vegetal excel·lents en relació a altres països productors".
Tot i això manifesta que si bé "és cert que en 2016 les condicions climàtiques van ser desfavorables i el sector citrícola valencià va patir greus danys, res indica que no siga una situació conjuntural. El sector valencià està desenvolupant un avantatge comparatiu important i no es pot pensar que l'acord subscrit amb els cinc països de la Comunitat de Desenvolupament de l'Àfrica austral (per les seues sigles en anglès SADC) afecte negativament aquest sector".

Per a Mulet "ens trobem davant d'un Govern curt de vista o que no vol veure el que han denunciat les organitzacions agràries amb ràbia i incredulitat, i és que a finals de gener, amb la temporada valenciana molt avançada, grans cadenes d'alimentació encara seguien venent taronja africana", una pràctica abonada pels 8 eurodiputats del PP que van votar a favor de l'entrada de cítrics sud-africans a la UE i les 9 abstencions del PSOE, i que posa en perill directament ingressos per valor de 124 milions d'euros per al sector citrícola valencià. "Una jugada mestra i inexplicable i que només deixa la citricultura valenciana a l'atzar de la meteorologia i els preus, i mentrestant, taronges que competeixen en una altra divisió, podran seguir comercialitzant a Europa i enfonsant els nostres preus cosa que, diuen, vigilaran", ha conclòs.
 

La Veu
 

Comentaris

remigio III
6.

Mentre paguem i callem o cridem al bar el govern de la metròpoli madrilenya passarà de Nosaltres els Valencians. Fa un temps el País Valencià aportava a madrid, la metròpoli el 24% de les divises i...? Res, ens tracten com el que som una colònia de tercera. Paco Muñoz ja ho deia.
En el bar del poble
s'hi parla de tot
en el bar del poble
s'hi critica tot.

Es fan allí tractes
i enmig de la baralla
i la taula i els diners
apunten els problemes
però ningú no parla d'ells
ningú no parla de la vida
que això sempre es perillós
et poden prendre la mida
i quedes com a mentirós.

Uns parlen de futbol
d'altres parlen de bous
n'hi ha qui parla del temps
de si plou o si no plou
quant un s'alça de la taula
el critiquen els companys
després torna a asseure's
altra volta amics i avant.

que la pensió i el retiro
no li presten per a més
una pensió de misèria
per qüestió de colorets.
En el bar del poble
els hòmens s'ho critiquen tot
i en la seua crítica amaguen
la mala fel i la por.
  • 0
  • 0
joan palma de la safor
5.

Sempre el pp i els interesos de les grans empreses, les que cotitzen a l'IBEX, van junts de la ma! El psoe abstenintse i el pobre llaurador a patir. No espereu res si des de el govern central si; no hi ha un canvi cada volta més serà més difícil la supervivència del nostre camp, dels nostres pobles.
Sols animar la gent que compre producte local i la generalitat que es menege creant condicions favorables al producte local!

  • 1
  • 0
virolla
4.
La citricultura i el camp valencià en general necessiten d'un política agrària personalitzada. Les grans empreses d'alimentació han destruït el mercat propi dels petits productors i manipuladors, deixant els nostres productes a mercè del ritme que marca la globalització. No podem esperar miracles que ens puguen fer competir amb les transnacionals que fa i desfan al seu entoix , doncs han copat i controlen tots els mecanismes de comercialització. Tant el sector agrari com el ramader necesitem una política ajustada a la realitat productora i la reconstrucció d'un mercat al nostre abast i això ha de ser prioritari per al nostre govern . Si Madrid no ens apanya encetem un nou camí sense ells, en el que la prioritat siga el país valencià i els seus mitjans de producción, doncs està vist i comprovat que la nostra economía en depen de les xicotetes explotacions i és així com funciona.
  • 2
  • 0
Micalet
3.

Al desgovern del bunyol, li importa un rave la citricultura valenciana. El que si li importa és recaptar tots els diners dels tributs dels valencians.

  • 3
  • 0
Jordina
2.

Això és la prova que les taronges no són espanyoles.

  • 3
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat