Diari La Veu del País Valencià
Empar Marco, ratificada com a directora de RTVV gràcies als vots del Botànic

Sixto Ferrero / València.

Empar Marco ha fet l’últim pas per convertir-se en la nova directora de RTVV, després d’haver defensat aquest dijous la seua candidatura a la direcció de l’ens radiotelevisiu valencià. Marco ha defensat la seua tria davant la comissió de Ràdio Televisió Valenciana i de l’Espai Audiovisual a les Corts, després que el passat 23 de febrer el Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) seleccionara el seu projecte d’entre els tres finalistes, on arribaren Josep Ramon Lluch i Salvador Enguix, un procés però, a què optaren 20 candidats.

Posteriorment ha participat en la comissió el president del Consell Rector del CVMC, Enrique Soriano, per defensar el procés establit i el consegüent resultat, després que el PP forçara la seua compareixença i ell mateix s’oferira a explicar les accions que ha dut endavant el CVMC. Així doncs, escoltades les parts, la comissió ha efectuat la votació per ratificar el nomenament d’Empar Marco com a directora general de la futura RTVV, una votació que ha rebut el suport favorable dels partits del Pacte del Botànic: Compromís, PSPV i Podem. Ciudadanos s’ha abstingut, mentre que el PP s’ha quedat sol, novament, votant negativament contra la tria de Marco.

D’aquesta manera, la comissió ha avalat amb majoria absoluta, tal com consta en la Llei de servei públic de radiodifusió i televisió, la candidatura de Marco. Amb la ratificació aconseguida, el Consell Rector normalitzarà el càrrec que ocuparà Marco per un període de tres anys.

Una TV sense “obsessions” ni “pressa”

Marco ha exposat davant la comissió de les Corts com entén la futura RTVV. No obstant això, ha deixat clar que el seu “interès és que la meua comunicació en aquesta cambra siga fluïda i lleial”. Així doncs, ha manifestat diversos objectius i plantejaments, assenyalant que primerament, “no hem d’obsessionar-nos per l’audiència, hem d’obsessionar-nos per la qualitat”. Per aconseguir-ho, Marco aposta per “fer una aposta tecnològica” per a la RTVV, que comptarà amb dos emissores de ràdio: una generalista i una de temàtica musical; un canal de televisió més un segon que estaria en marxa d’ací a dos anys aproximadament. A més, també es comptaria amb un portal web que tindrà, entre altres qüestions, un servei a la carta on allotjarà els materials per a aquest suport, és a dir, els continguts que es puguen lligar amb la programació tant de la televisió com de la ràdio.

>

La directora general també ha apel·lat al fet que les contractacions que es facen han d’adquirir compromís de servei públic. També ha explicat els detalls més nous, com ara la ‘Xarxa valenciana de mitjans’, amb qui “subscriurem convenis locals i comarcals per estalviar costos i col·laborar” recíprocament.

Pel que fa a l’àrea informativa, Marco ha reivindicat uns “mitjans per a tots”. Per dur-ho a terme, comptarà amb “una redacció única i multimèdia” a Burjassot (l’Horta Nord), es durà una “gestió participada i centralitzada”, i pel que fa a la infraestructura i personal, el nou ens tindrà infraestructura a Castelló de la Plana i Alacant, una corresponsalia a Madrid i enviats especials a Brussel·les i altres capitals europees. Una altra novetat serà la creació d’equips per cobrir cimeres o conflictes que han de ser trimèdia, és a dir, continguts vàlids per a la ràdio, la televisió i la web.

Empar Marco. Foto: Inma Caballer.

“Tots els periodistes han de dominar de manera oral i escrita el valencià”, ha remarcat, alhora que ha anunciat com serà el tractament dels esports, de manera que el futbol, des de 1a divisió fins a 2a B, tindrà retransmissió radiofònica, així com la Pilota Valenciana, ja que “aprofitarem la proliferació de trinquets per fer retransmissions televisives”.

Dins l’àrea d’innovació, Marco ha detallat com serà el nou laboratori d’idees, “vinculat a les universitats i a les empreses de l’audiovisual perquè siga un espai també de formació.

“500 treballadors”

“Aproximadament, i ajustant-nos als 55 milions d’euros que vostès han aprovat, destinarem 15 milions d’euros per a una plantilla de 500 persones” ha afegit la directora general, qui ha recordat que la selecció del personal és competència del Consell Rector del CVMC.

Marco ha conclòs la seua exposició anunciant que mamprendrà la direcció “si em donen el suport” amb “quatre reptes: primer hem de ser accessibles als grups socials” ja que “es tracta de donar veu” dins de la nova RTVV; segon, s’han de potenciar “polítiques d’igualtat”, és a dir, partint d’un “no a la imatge estereotipada, difondre el principi d’igualtat i donar més visibilitat a les dones, i utilitzant un llenguatge no sexista”; en tercer lloc, Marco presenta una “cooperació amb les universitats i centres de formació superior”, per establir “convenis de formació, beques i contractes en pràctiques, o potenciar xarxes d’investigació”; i finalment, Empar Marco ha apel·lat a una necessària “cooperació amb el sistema educatiu”, on destaca la creació “d’una espècie de Club”, així com també ha insistit en “la col·laboració amb la Conselleria d’Educació i la xarxa de CEFIRE”.

Per altra banda, ha proposat “50 indicadors de gestió econòmica, uns ítems que seran avaluables i transparents”.

Suports, dubtes i catalanisme

Els grups parlamentaris presents en la comissió han fet les seues valoracions al respecte de la candidata que havien de ratificar mostrant el suport a Marco, plantejant dubtes i, com en el cas del PP, portant al debat “novament” el fantasma del catalanisme. Antonio Montiel (Podem) ha destacat la idea de Marco de “desgovernalització” de l’ens, alhora que ha aprofitat per anunciar que Podem dóna la seua “confiança” perquè “desenvolupe el càrrec”. En el mateix sentit s’ha manifestat Fran Ferri (Compromís), qui ha emfatitzat el “procés obert” amb què ha estat triada. “Hem passat del dedazo al procés obert”, ha afegit Ferri, qui s’ha interessat per saber com serà la ràdio generalista i la temàtica, que serà musical amb un 50% “com a mínim” de música cantada en valencià, i ha demanat que concrete, “com ens pregunta tota la societat valenciana”, ha afegit, “quan pensa vostè que podrem gaudir de les emissions de la nostra ràdio i televisió?”.

“La ràdio tindrà el 50% o més de música en valencià, però no només en la ràdio, també en altres mitjans” ha apuntat Marco qui ha recordat que, dins dels mitjans de comunicació valencians han de tindre “espai també les bandes de música, perquè a tots els pobles n’hi ha” ha explicat. Igualment, ha puntualitzat que la redacció integrada, on convisca la televisió, la ràdio i la web, “és un privilegi i un luxe, perquè gràcies a això, la ràdio no serà la germana pobra”.

També Rosa Peris (PSPV) ha mostrat el suport del grup socialista, a la vegada que ha felicitat “totes les persones que es presentaren” a aquest procés. “Compta amb la nostra confiança i suport”, ha indicat Peris.

Empar Marco (al centre). Foto: Inma Caballer.

Subiela (Cs) ha plantejat “preocupacions” i “dubtes” de Ciudadanos, com són el nombre de treballadors, l’emissió en proves i que “TV3, on vostè treballava fins fa poc, també parla que és independent, però nosaltres pensem que està entregada a la causa independentista”. Per això, ha afegit que, des de Cs, “no volem ni l’antiga C9 ni una mini TV3”. Marco ha fet constar que ara per ara “no tinc tota la informació” per dir “quan es començarà a emetre”, encara que tot apunta a d’ací 6 o 7 mesos, perquè “s’han de posar en marxa molts concursos públics, licitacions, etc., i això requereix uns terminis que no són curts. Un cop resolts s’hauran d’instal·lar i fer les proves, i també s’han de dur les instal·lacions de la ràdio a Burjassot. No puc parlar d’eixa data d’inici, i no puc parlar de precipitacions, però sí d’anar ràpid. Si són 7 mesos, són 7 mesos”. Així, ha destacat que les emissions poden “començar per la web o la ràdio. La televisió és el mitjà més fort, però no té perquè ser el mitjà que comence primer, es pot començar per una altra cosa”. Sobre el segon canal de televisió “començarà al més prompte possible, en aquesta legislatura, perquè no necessita esforços de plantilla ni econòmics. Tanmateix, requereix uns mitjans tècnics que cal mirar”. Pel que fa a l’emissió en proves, “sóc partidària de començar amb uns mitjans que òbriguen l’emissió al futur, cal mirar molt bé l’emissió enllaunada, perquè potser no ens agrada. Ara bé, si es pot aprofitar bé, i si no, encomanarem producció audiovisual per fer-ho”, encara que “no cal cobrir tota la franja, sinó un horari concret” per començar.

Jorge Bellver (PP) ha aprofitat la intervenció per traure “novament” el fantasma catalanista. De fet, ha conclòs dient: “Que el seu nomenament siga motiu d’alegria per a ACPV és preocupant per a nosaltres”. Bellver ha preguntat a Marco si “creu que està preparada per dirigir la nova RTVV?”. Marco li ha fet veure que és “una persona capacitada per liderar eixe projecte” i quan tinga el suport “buscaré el meu equip”, ha respost. Bellver també ha preguntat si “coneix la llei d’incompatibilitats?” fent referència a un possible cas d’incompatibilitat entre el treball de Marco com a corresponsal de TV3 al País Valencià i la direcció general de la nova RTVV. Marco, qui s’esperava que se li preguntara per TV3, ha respost que “nosaltres hem de crear els nostres propis mitjans” i pel que fa a la llengua, la nova RTVV “tindrà un llibre d’estil avalat amb directrius d’ens com l’AVL”.

“No es mereix el tracte”

Durant el torn de rèplica, els partits del Botànic han refermat el vot favorable, que n’ha aconseguit huit, alhora que han avalat el procés que s’ha seguit i han assenyalat la intervenció de Bellver qüestionant la idoneïtat i “independència” de la nova directora. Cs s’ha afegit a la qualificació del PP sobre la independència de Marco, “potser sí que he dubtat de la seua independència. Com ha dit vostè, si vinguera de la BBC no ho faria, però TV3, sobre la independència, està a les antípodes”, per tant “amb aquestes ombres no podem votar a favor, però ens abstindrem”.

Rosa Peris ha volgut concloure assenyalant que “alguns mitjans i grups polítics estan en un procés de deslegitimació d’una directora general triada per 3/5 parts del Consell Rector. Ho fan perquè vostè ha estat treballant en un altre mitjà d’una altra comunitat, però ho dirien si vostè haguera treballat en Tele Madrid?”, ha afegit Peris, qui ha lamentat el fet perquè “no s’ho mereix vostè ni cap professional que es guanya la pataqueta allà on pot. Li demane valentia, té formació, experiència i projecte per tornar a recuperar els mitjans de televisió públics”, i ha conclòs, referint-se al PP que, “sobre les mentides no es construiran les realitats”.

Jorge Bellver ha conclòs insistint que “no” se li ha respost a les preguntes, alhora que n’ha afegit una altra: “És vostè llicenciada en filologia catalana?”. Marco no ha volgut entrar al joc del portaveu popular, tanmateix, en la compareixença posterior del president de la CVMC, a qui li ha tornat a traslladar la pregunta, li ha respost: “Que jo sàpiga és llicenciada en Hispàniques, en la especialitat de valenciana”, ha dit Soriano.

Comparteix

Icona de pantalla completa