Diari La Veu del País Valencià
Expociència 2013 a la Universitat de València
RedactaVeu / València

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha presentat la programació d’aquesta cinquena edició d’Expociència. En l’acte, ha estat acompanyat per Juan Antonio Raga, director del ParcCientífic de la Universitat de València, i per José Pío Beltrán, coordinador institucional del CSIC al País Valencià.

La principal novetat d’aquesta cinquena edició és la posada en marxa de la I Setmana de la Innovació, una sèrie d’activitats culturals, complementàries a Expociència, entorn del complex i divers món de la innovació.

Juan Antonio Raga ha enumerat les principals novetats d’Expociència 2013, i ha destacat que Expociència “es consolida un any més. No només es manté, sinó que incrementa les seues activitats per a la divulgació de la ciència”.

El director del ParcCientífic ha mostrat el seu agraïment “a tots els que participen voluntàriament i fan possible que Expociència continue i cresca, malgrat les retallades, amb quasi seixanta activitats. Científics, tecnòlegs, empreses, emprenedors, personal d’administració i serveis, en són els autèntics protagonistes”.

Durant la seua intervenció, Esteban Morcillo ha destacat que: “Expociència és una festa on els menuts gaudeixen i descobreixen una cosa molt important: la ciència és divertida”.

El rector ha reconegut que “necessitem fomentar les vocacions dels més menuts. No cal vendre sols economia o empleabilitat, que són molt importants, també cal vendre vocacions sentides. Per a aquesta finalitat, cal explicar que les matemàtiques formen part de la vida quotidiana, que la física està en el fons, que la majoria dels fenòmens s’expliquen gràcies a ella, que la química és la vida, i que la nostra societat és una societat avançada gràcies a la ciència i a la tècnica”, ha dit.

“La universitat pública ha estat importantíssima per al desenvolupament democràtic de la societat i ha fomentat la cohesió social, ja que ha fet el coneixement més accessible per a tota la ciutadania. L’eixida de la crisi passa pel coneixement; “Expociència pretén ser això: un moment compartit de coneixement, obert a tota la societat”, ha dit.

Per la seua banda, José Pío Beltrán, coordinador institucional del CSIC al País Valencià, ha qualificat la 5ª edició d’Expociència com “l’edició de la resistència. Estem resistint. El govern de l’Estat espanyol en aquest moment està generant un tsunami sobre el sistema d’I+D+i. Quan es retiren les ajudes, veurem què és el que queda. És absolutament necessari que s’entenga que no es pot destruir un sistema pel qual hem estat treballant dècades”, ha dit.

En aquesta línia, el rector ha dit que “no està passant desapercebut el fet que la investigació està en perill per la falta de finançament. Serà difícil reconstruir un teixit investigador que costa molt de construir, que s’esquinça en un moment donat a pesar dels esforços dels investigadors”.

Jornada de portes obertes

El ParcCientífic de la Universitat de València (PCUV) celebrarà el pròxim dissabte 25 de maig la 5a edició d’EXPOCIÈNCIA, una jornada repleta de propostes lúdiques i divulgatives entorn de la ciència, la tecnologia i la innovació, i una de les iniciatives més atractives que el ParcCientífic porta a terme en la seua dinàmica de divulgació de la ciència.

Per a participar en la festa, només cal acostar-se al Campus de Burjassot-Paterna, a partir de les 10h, i triar entre les més de seixanta activitats proposades per a enguany pels instituts d’investigació de la Universitat i del CSIC, i per les empreses participants.

Comparteix

Icona de pantalla completa