Puig sobre el Decret de Plurilingüisme: ‘Vostès coneixen algú que no sàpiga castellà?’

El cap del Consell defensa que al País Valencià no hi ha "discriminació del castellà" i que els xiquets són "bastant llestos" per a aprendre les dues llengües oficials


EP / Elx.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha rebutjat que existisca al País Valencià una "discriminació cap al castellà" i ha subratllat: "Cap és cap". A més, ha destacat que els xiquets són "bastant llestos per a aprendre castellà i valencià perfectament".

Puig s'ha pronunciat així a preguntes dels mitjans, a Elx (Baix Vinalopó), sobre el nou Decret de Plurilingüisme dinàmic. El cap del Consell ha defensat el nou model perquè l'anterior "no ha funcionat" i ha argumentat: "Hi ha unes circumstàncies clares en les quals es veu que l'anglès no té el grau de suficiència i capacitat, una qüestió que crec que és òbvia".

Enfront d'açò, ha afirmat que el nou decret busca que al final de l'escolarització obligatòria "tots" els xiquets sàpiguen castellà, valencià i anglès. "Perquè funcione, el resultat final ha de ser que els xiquets sàpiguen les dos oficials i l'anglès, una llengua franca i absolutament necessària per a la millor especialització per al treball i les oportunitats dels xiquets".

"Eixe és l'objectiu, no hi ha cap tipus de discriminació. No conec ningú a la Comunitat que no sàpiga castellà, vostès coneixen algú que no sàpiga castellà? El sabrà millor o pitjor, però bastant millor que el valencià", ha continuat.

"A la Comunitat Valenciana no hi ha cap discriminació al castellà. Cap és cap. Tenim dues llengües, tenim una sort: som bilingües, castellà i valencià; i hem de tenir la capacitat de saber les dues. I sé que els xiquets són suficientment llestos per a aprendre-les perfectament", ha manifestat.

 

Comentaris

VICENT QUART DE POBLET
23.

Per tant, estic segur que agrairán l´oportunitat de apendre a l´escola el valenciá i estar en igualtat de condicions que a la resta del Pais.

  • 0
  • 0
Fartet L\'Albufera
22.

Molt be Ximo Puig. Però a més de predicar als nostres cal exigir als altres. Ximo, ets el President de tots els valencians: a que esperes per a, en nom de la Generalitat, demanar l'expulsió del cos dels dos policies nacionals que agrediren un valencià per parlar valencià? O es que els nostres imposts no van també a pagar la Policia "Nacional".

  • 3
  • 0
Tino Requena
21.

Hi ha molts pobles que no parlen valencià però ho entenen. El problema és la misèria que hi ha per tot arreu d'Espanya. Jo estic molt agraït d'haver après a escola perquè a casa meua no es parlava. És una llengua bonica d'escoltar. Obre moltes portes. Les tasses de l'examen no són molt elevades.

  • 6
  • 0
English England
20.

If, if... But you can't speak English in Alcoi, nevertheless you'll find a large amount of Sant George's flags.

  • 0
  • 0
Cristila
19.
Està clar que el valencià és ina llengua minoritzada i que cal defensar perquè és la que està més desfavorida , a més a més està comprovat que com més llengues s'aprenen més fàcil és aprendre'n altres.Els castellans tenen que viuen al País Valencià tenen l'oportunitat i facilitat d'aprendre una nova ja que , al contrari que l'anglés, tenen l'avantatge d'estar en una situació d'immersió lingüística(més bé als pobles perquè València capital està molt castellanitzada).Per tant, el fet de saber-ne una altra et facillitarà estudiar-ne més.S'ha de continuar amb la lluita per evitar que gent, que desitge que els cinemes Albatexas que avui s'inauguren es tanquen puga tindre èxit.
  • 4
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat