El Consell impulsa la recuperació del baluard de la ceràmica de l’Alcora

La Reial Fàbrica és, segons Ximo Puig, ‘sinònim de la modernització i la posició d’avantguarda’ del País Valencià al segle XVIII


RedactaVeu / L’Alcora.

El Consell donarà suport a les actuacions per a la rehabilitació i consolidació de la Reial Fàbrica de l’Alcora, un baluard històric del teixit industrial de la ceràmica a la comarca i a tot el territori valencià. Així ho va manifestar aquest dilluns Ximo Puig durant la visita al Museu de la Ceràmica de la localitat de l’Alcalatén.

Puig va posar en valor aquest “gran projecte”, atés que, amb la Reial Fàbrica i del Museu de la Ceràmica, es tracta de projectar una  “nova imatge” de la localitat i de la seua tradició en el sector ceràmic.  Les instal·lacions, amb 300 anys d'història, són, segons Puig, sinònim de “la modernització i la posició d'avantguarda de l'Alcora i d'una part molt important de la Comunitat Valenciana” durant el segle XVIII. Igualment, el cap del consell va apostar per  “tornar a les arrels”, és a dir, per mirar la “tradició ceràmica del municipi”, de manera que s’aprofite per “tornar a situar l'Alcora on es mereix”.


Ximo Puig al Museu de la Ceràmica de l'Alcora.

Per tot açò, el Govern valencià es compromet a “participar en les ajudes per a la rehabilitació” i a consolidar aquest “gran projecte futur” gràcies, segons Puig, a la “potència” del sector ceràmic i la seua “enorme dimensió internacional”.

Projecte de recuperació

L'edifici de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda de l'Alcora té més de 300 anys d'història i és un dels pocs exemples del desenvolupament industrial de l’Estat espanyol i del País Valencià al segle XVIII. A la factoria es van produir, amb tècniques avançades per a l'època, peces de ceràmica que actualment es conserven en museus de tot el món.


Ximo Puig visita el Museu de la Ceràmica de l'Alcora.

Les accions de recuperació dels espais originals de la Reial Fàbrica van començar amb l'adquisició, per part de l'Ajuntament, d'una primera parcel·la de 440 metres quadrats a l'octubre de 2016. Posteriorment, en sessió plenària, es va acordar l'adquisició d'una altra part del solar, de més de 3.500 metres quadrats, el valor més destacat del qual és el del conjunt de tres forns de finals del segle XVIII.
 
El conjunt de les instal·lacions té, aproximadament, 9.000 metres quadrats on l'Ajuntament de l'Alcora ha planificat acollir diferents equipaments culturals.

La Veu
 

Comentaris

David_BG L\' Alcora
2.
Diuen que els pobles que no fan justicia amb els errors del seu passat estan comdemnats a repetir-hos. L' Alcora no es cap exepció. Que la calital de l'alcalaten ha sigut un referent en la ceràmica i auxiliars ningú ho posem en dubte. I ahí està el legat de fàbriques e historia d'aquesta comarca. Un referent posiblement europeu i mondial. Però això...referent en ceràmica i prou. Quan es podía haver-hi apostat per potenciar el valor natural de l'alcalaten amb trevalls ja no agraris o ramaders sino vinculats a les energies renovables. Apostar per altres sectors. Desenvolupar el turisme rural amb la creació d'albergs, o un centre d' interpretació de la fauna i flora de la comarca que a la seua vegada fos un referent de coneixement de la natura d'ambit autonómic. Pero unicament s'ha invertit en la rajola. I es lógic. Era diner molt fàcil i ràpid de guanyar. Qui no volía estudiar...ja tenía la fabrica del avi, del tio del sogre...al portar el torito, a embal-lar caixes i a guanyar uns sous que a vui un director comercial no guanya. I per això no es pensave en altres sectors. I a banda d'això com molts pobles del maestrat e interior...pobles d'envejes...pobles de families.... Si tu tens un audi jo el bmw...i si pot ser el mercedes. I si su tens un bungalow a Vistabella per a la neu de l'hivern...jo el apartament per l'estiu a Marina d'Or...i els bancs a donar prestecs...fins que va esclatar!!!! I ara et trobes molta gent a l'atur sense apenes estudis el que menys 40 anys i al menys dues boques que alimentar i amb la unica experiència profesional del peonatge. Eixa es la actual herència del taulell a les comarques de castelló. Pero con es vivia molt bé i es guanyabe molt...per a que preocupar-se de desenvolupar altres sectors. Per a que preocuparse de millorar les comunicacions pesimes d'autobusos, on els diumenges no tenin cap autobus per a anar a Castelló ni per tornar fins a la vespra?? (Gràcies senyors de la Hispano del Cid-HICID)...Total si tothom teniem un cotxazo...com deïa una cançò d' Obrint Pas...I ara que, ara que penseu fer???
  • 0
  • 0
Colombier és tan servicial i generós amb els que li fan bé, com venjatiu i rancorós amb els que li fan mal. Colombier és un amic dels seus amics bo i lleial, i mai no negocia sota força, amenaça, pressió o coerció.
1.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat