Marzà: ‘Les Falles vertebren la societat valenciana i normalitzen la llengua’

El conseller ha presidit la 25a edició del lliurament de premis a la promoció de l'ús del valencià en els llibrets de Falles i un homenatge a la festa com a Patrimoni de la Humanitat


XP / València.

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presidit la 25a edició del lliurament de premis de la Generalitat a la promoció de l'ús del valencià en els Llibrets de Falles 2017, en la qual també ha participat la fallera major de València, així com dels municipis on se celebren falles.

En el transcurs de l'acte també s'ha lliurat a les falleres majors dels 125 municipis amb festes falleres, una còpia del certificat mitjançant el qual la UNESCO declara les Falles Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Durant la seua intervenció, el conseller ha destacat que les Falles "constitueixen un dels grans elements vertebradors de la societat valenciana, i contribueixen a la normalització lingüística de la nostra llengua" i s'ha referit a la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, com un exemple del que poden aconseguir les valencianes i valencians quan treballen conjuntament des de diferents institucions i entitats.

En aquest sentit, Marzà ha agraït l'esforç de tots els qui han treballat per a aconseguir aquest reconeixement internacional, ja que han obtingut “un resultat del qual ara tots podem gaudir.”

El conseller també ha assenyalat que l'objectiu de la Generalitat és defensar el patrimoni cultural i la recuperació del valencià, per això, "el Govern valencià està potenciant l'ús del valencià en tots els àmbits de la societat i posant en valor totes les expressions de la cultura popular valenciana, el màxim exponent de les quals són les Falles".

"Cultura, llengua i festa -ha explicat- constitueixen elements vertebradors que contribueixen a la cohesió social valenciana, i en concret, les Falles són un clar exemple de moviment social nascut del poble i per al poble que agrupa festa, cultura, tradicions, música, art i identitat, estima per una terra".

"Però, a més, les Falles també contribueixen a la normalització lingüística, atès que cada any amb els llibrets de falla vivim un autèntic festival de literatura efímera en valencià. La festa i les Falles projecten la nostra llengua i ens cohesionen entorn d'aquesta, especialment enguany, ja que amb el reconeixement de la UNESCO, el valencià es pot projectar com mai per tot el món", ha afegit Vicent Marzà.

Finalment, el conseller ha fet una crida a "aprofitar l'oportunitat per a utilitzar les falles com a altaveu de la nostra llengua pròpia i del nostre poble".

Premis a la promoció del valencià en els llibrets

En el transcurs de l'acte s'ha fet el lliurament dels estendards que acrediten les comissions falleres com a guardonades per la promoció de l'ús del valencià en els seus llibrets. En concret, enguany s'ha incrementat tant el nombre de premis com la quantia econòmica amb què es doten aquests premis, passant de 60 a 70 guardons i de 43.250 euros concedits en 2016 a 60.000 euros en 2017. Els estendards han sigut recollits per les falleres majors i presidents de les 70 comissions falleres guardonades.


 
 

Comentaris

Alceu el trastellador! Gandia
11.

Carmen totes les festes del món donen treball. És una obvietat! Però no totes tenen el mateix sentit ideològic! La festa dels Reis Mags d'Alcoi i dels Moros i Cristians, de la Verge de la Salut d'Algemesí, del Misteri d'Elx o de Tio de la Porra de Gandia no tenen la càrrega ideològica de les falles ni de conya!. Collons no ofereixen noves glòries a Espanya! Para que me entiendas!

  • 0
  • 1
VORO GILET
10.

Els San Fermin no és un maltracte animal? A vore que diuen els navarros de llevar la seua festa. Les falles i les falleres són democràtas i no com el velo islamic obligat a dur les dones, però els homens poden anar com els done la gana.
Les falles són una tradició per a unir als valencian i així ho pemsem la gran majoria. Ara altra cosa distinta és que el PP valencià i la dreta l'han volgut espanyolitzar i castellanitzar.

  • 6
  • 5
carmen russafa
9.
#7

sí mante, manca elq ue la comparació és totalment inadeqüada, l'horitzó d'una realitat i d'un altra són radicalment diferents, igual será treballar dins el món de les flors que per a armament bèlic, no tè res a veure, no és gent acertada la comparació que fas, la fi de cada realitat canvia les coses.
tens tot el dret a opinar sobre les falles, però cal tb que consideres que tot en el mòn de les falles no és negatiu i fataliste. podria fer.te un gran llistat dels ventages que ens duu al nostre país la festa de les falles,però sobretot considerar que eta nostra festa popular, cultural, satìrica, religiosa, que no li fa mal a ningú, i per suposat no dòna glòries a espanya, ans a valència, dona trebal a milers de families d'unamanera honesta
  • 6
  • 3
On va la corda va el poal! Benicolet
8.

Ho lamente, vist el vist , em ratifique:
nacionalcatolicisme = espanyolisme = franquisme = blaverisme = fallerisme = gaiatenisme = foguerisme.
Són festes d'un poble agenollat que disfressa en les seues cercaviles el seu enorme complexe d'inferioritat davant el establisment ocupant. Molta gent ho entén així, i cada dia són més!

  • 1
  • 6
Alceu el trastellador! Gandia
7.

Si Carmen, i la indústria militar nord-americana dóna milers de llocs de treball a moltíssims obrers a Estats Units, ocupa a milions de militars,homes i dones,,i quan bombardeja algun país ocupat ,primer es santigúen,i després genen solidaritat a tot el món. Llavors visca l'imperialisme americà! Veritat que alguna cosa "Falla", en aquest raonament?

  • 0
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat