Albiol demana a Europa que ‘supervise’ el compliment de la llei de memòria històrica

La parlamentària d'Esquerra Unida denuncia que figures com la creu Franquista del Parc Ribalta “contravenen les recomanacions internacionals"
16 març 2017 01:00h
RedactaVeu / Brussel·les

Que el Parlament Europeu vetlle per l’acompliment de la Memòria Històrica a les comarques del nord del País Valencià, on encara romanen 58 vestigis que enalteixen la figura del dictador. Aquesta és la petició realitzada per la portaveu d’Esquerra Unida a Brussel·les, Marina Albiol.

El Grup per la Investigació de la Memòria Històrica ha documentat un total de 58 vestigis de la Guerra Civil i la dictadura franquista, entre les quals figura la creu del parc Ribalta. Segons Albiol, aquesta és “la rèmora del passat feixista més coneguda que conservem a Castelló, però no és l’única”. Per això i “per descomptat”, EUPV dóna suport “plenament” al fet que es retire “aquesta creu d’infame record, i com abans millor”, com també defensa que “d’una vegada per totes s’hauria d’acomplir la Llei de Memòria Històrica i retirar cadascun dels vestigis que honoren la memòria de la dictadura feixista”.

En una pregunta adreçada a la Comissió Europea, Albiol recorda que aquests elements contravenen les recomanacions internacionals en matèria de memòria històrica, al·ludint al programa ‘Europa per als ciutadans 2014-2020’ i també la Decisió Marc 2008/913/JAI, ja que “es tracta d’una apologia pública de règims culpables de genocidi i crims contra la humanitat, a més de la seua trivialització”.

La portaveu d’EUPV a l’Eurocambra insta la Comissió a vetllar pel compliment de la Llei de Memòria Històrica. “No tenim perquè seguir contemplant aquests símbols vergonyosos a les nostres ciutats i pobles, si hi ha una llei que s’ha de complir”.

Per tot això, Esquerra Unida exigeix a les autoritats europees que “supervisen” el compliment de la legalitat per part del Govern espanyol, “que sembla que quan es tracta de complir amb la memòria democràtica mira cap a una altra banda”. “Un país amb milers de víctimes soterrades a les cunetes, i amb una reparació pendent cap a les víctimes del feixisme, no es pot permetre seguir enaltint des de places, carrers i esglésies la memòria dels assassins”, conclou.

Declaracions de Marina Albiol 

Descargas

next