Diari La Veu del País Valencià
El Maestrat, el Ports i l’Alcalatén, preparats per a viure la festa per la llengua
RedactaVeu / Sant Mateu

El pròxim dissabte a Sant Mateu (Maestrat) se celebrarà una jornada festiva al voltant de la llengua, la Trobada d’Escoles en Valencià. Institucionalment, la festa té el suport de totes les entitats del territori, a les quals se’ls ha d’agrair l’esforç i la dedicació.

És la primera vegada que de manera consecutiva se celebra una trobada a les comarques més septentrionals del territori valencià. Tot apunta, si el temps acompanya, que la participació dels alumnes de les comarques del Maestrat, dels Ports de Morella i de l’Alcalatén serà massiva, en augment respecte a la Festa per la Llengua 2012 que es va celebrar a Les Coves de Vinromà i que va registrar 3.000 visitants.

Aquesta trobada té com a finalitat bàsica posar en valor la llengua dels valencians, que, com qualsevol altra, “és patrimoni de tots, dels qui la parlen i dels qui la poden parlar”. Així ho assegura el president de Maestrat Viu, Josep Meseguer-Carbó, una de les entitats organitzadores de la trobada.

Maestrat Viu és l’entitat que impulsa la festa per la llengua i anima els centres educatius i les institucions de la zona a organitzar-la i a participar-hi. Per exemple, l’any 2012, la Festa per la llengua va tindre lloc a Les Coves de Vinromà, després d’haver passat en anteriors edicions per Atzeneta del Maestrat, Vilafranca, Albocàsser o Vinaròs.

Enguany, 2013, els centres educatius, Ampes, ajuntament i col·lectius de Sant Mateu, amb el suport de Maestrat Viu, també es convertiran en els amfitrions de la Festa per la Llengua.

Sant Mateu

La jornada s’encetarà a les 10.00 hores. Al llarg del matí es podrà gaudir dels tallers organitzats per les escoles, Ampes i altres associacions de les comarques del nord. També hi haurà una cercavila amb la Colla de Dolçainers ‘Guillem Sorolla’ de Sant Mateu, i dels gegants i capgrossos de la població.

La programació també compta amb una exposició dels treballs participants en el concurs de dibuixos per a la portada del programa, al vestíbul del Palau Borrull i la mostra ‘Vicent Andrés Estellés. Cronista de records i esperances’, a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament.

El gegant de laveupv.com, Jaume I, estarà a Sant Mateu

A les 10.30 hores tindran inici les visites a la Col·lecció Museogràfica de Paleontologia ‘Juan Cano Forner’ i al Museu de les Presons. Contacontes, concerts i la xarrada ‘El valencià i el plurilingüisme a l’escola’, a càrrec de Vicent Pascual, de l’Institut d’Estudis Catalans, completen la programació.

Comparteix

Icona de pantalla completa