Diari La Veu del País Valencià
Les Falles acaben sota un sol radiant

SFJ / EP / València.

Ara fa una setmana s’encenien totes les alarmes en el món faller. La Junta Central Fallera i l’Ajuntament de València demanaven ajornar la plantà fins dimecres per la tempesta de vent, pluja i neu que el passat diumenge aguaitava pel territori valencià. La predicció s’acomplia i un gota freda tornava a recórrer el País Valencià deixant neu a les comarques del nord i a alguns punts del sud. L’Alacantí sofrí unes precipitacions històriques. Feia 80 anys que el sud valencià no acumulava tanta aigua. El director general d’Emergències, José María Ángel, es reunia amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per a transmetre-li la situació. Aleshores, Puig anuncià que el consell aprovarà, en el proper ple de les Corts, un decret d’ajudes.

Les comissions de les falles de Secció Especial –al cap i casal– desafiaven les recomanacions, adduint que no tindrien temps per a plantar els seus monuments, i treien al carrer, sota la pluja i el vent, les bases, els remats i els ninots. Plantaren sota l’aigua i el vent. A Quart de Poblet i a Sueca caigueren dos falles a causa del temporal que no ocasionaren danys personals. La setmana continuava amb algunes prediccions que apuntaven a l‘estabilitat a partir de dimecres, amb possibles connats de pluja que mai no van arribar a aparèixer.

Amb l’ai al cor pel temps inestable de la preprimavera, les Falles començaren amb normalitat, amb polítics visitant comissions i monuments, desplaçant-se a les comarques i omplint la plaça de l’Ajuntament per a gaudir de l’ensordidora pólvora d’explosió controlada. La falla infantil de la comissió Convent Jerusalem triomfava com a millor monument infantil de València, mentre que l’Antiga de Campanar guanyava el primer premi de la Secció Especial amb un monument dedicat a la seducció, obra de l’alzireny Julio Monterrubio.

Diversos polítics visiten les Falles d’Alzira. Foto: Aj. d’Alzira.

Aquest dissabte, mentre les falles acaben d’ofrenar flors i els sentits s’engalipen amb la Nit del Foc, Castelló de la Plana comença la festa que rememora la fundació de la ciutat. Mentre les Falles acaben sota un sol radiant, la Magdalena comença amb la Cavalcada del Pregó.

Tothom mirarà el cel i no veurà núvols. L’últim cap de setmana de l’hivern ha arrancat al País Valencià amb temperatures primaverals i màximes en ascens per sobre dels 20 graus en la majoria del territori. El cel seguirà buit o amb pocs núvols i el vent bufarà fluix, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Plaça de l’Ajuntament de València durant la mascletà. Foto: laveupv.

Pel que fa als termòmetres, s’aconseguiran els 22 graus a la demarcació de València; 21, a la d’Alacant, i 20, a la de Castelló, amb mínimes de 6, 9 i 5 graus, respectivament.

Al conjunt del país, el cel seguirà aquest dissabte poc nuvolós o buit, les temperatures mínimes romandran amb pocs canvis respecte a les últimes jornades i les màximes començaran a pujar. En les zones de platja, el vent bufarà fluix tendint a component sud i a l’interior variable fluix.

Aemet preveu pocs canvis per a aquest diumenge 19 de març, dia festiu de Sant Josep, amb predomini del sol, temperatures mínimes localment en ascens i màximes sense variacions. En el litoral hi haurà brises costaneres i en la resta del territori el vent no serà intens.

Per a l’inici de la setmana vinent el mercuri seguirà estable, amb les temperatures mínimes i les nocturnes localment en ascens, mentre que les màximes baixen de forma suau.

Cremà de Patrimoni

Aquestes Falles han estat especials en tant que han sigut les primers després d’haver estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Són immaterials, ja que no persisteixen en el temps. Cada any se’n planten de noves i, per això, cal cremar els trastos vells d’eixe any. Diumenge tindrà lloc la cremà dels monuments que, a les 22.00 hores, començarà per les falles infantils de la capital i de la resta de poblacions del País Valencià que celebren les festes josefines. D’igual manera, a les 22.30 hores s’iniciarà la cremà de la falla infantil de la comissió Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal, guanyadora enguany del primer premi de la Secció Especial de Falles Infantils de València. Després d’això, a les 23.00 hores, es cremarà la falla infantil de l’Ajuntament de València. Cal recordar que aquesta està fora de concurs.

La falla de L’Antiga de Campanar guanyadora del 1r Premi de la Secció Especial de València. Foto: L’antiga de Campanar.

Finalment, i com marca la tradició, en la mitjanit del 19 de març es cremaran les falles grans de la capital valenciana i de la resta del país. Després d’açò, cremarà, sobre les 00.30 hores, el monument de la falla Monestir Poblet-Aparicio Albiñana —L’Antiga de Campanar—, guanyadora del primer premi de la Secció Especial de les Falles del 2017.

L’últim acte faller tindrà lloc a la una de la matinada quan es dispararà un espectacle de focs aeris a la Plaça de l’Ajuntament de València, a càrrec de Germans Caballer, i se celebrarà la cremà de la falla gran del consistori.

Comparteix

Icona de pantalla completa