Ajornen el judici a dos policies acusats d'agredir Miquel Gironès per parlar en valencià

El ministeri fiscal entén que els agents han de ser jutjats per delicte i no per faltes
22 maig 2013 01:00h
ACN / València

Gironès denuncia que els dos agents el varen detenir, amenaçar i agredir per parlar en valencià. El músic ha explicat que el judici ha quedat ajornat a entendre el ministeri fiscal que els dos agents han de ser jutjats per delicte i no per faltes. Els policies al seu torn acusen Gironès de resistència a l'autoritat.

Miquel Gironès ha relatat que els fets es varen desencadenar ara fa dos mesos quan aparcant el seu cotxe al barri de Benimaclet de València li varen caure uns papers a terra mentre tenia la porta oberta del vehicle.

En aquell moment els agents es varen adreçar a ell etzibant-li "escolta, porc, t'has cregut que això és una paperera". Gironès aleshores els va respondre en valencià assenyalant que havien caigut per accident i que els recolliria. Els policies li varen respondre "i a més a més en valencià o en català o el que vulgua que sigua".

A partir d'aquell moment, i segons denuncia el músic, el varen fer baixar del cotxe, el varen identificar, varen escorcollar el vehicle, mentre ell els insistia que no entenia el perquè l'aturaven. L'actitud dels agents va ser la de respondre "els qui aneu amb aquestes vestimentes us penseu que ho sabeu tot i quan un policia et pregunta en castellà tens l'obligació de respondre en castellà".

Després de replicar que ell estava en el seu dret de parlar en valencià, els policies van insistir en obrir un estoig amb clau que contenia un llaüt. Segons explica el músic, com que en aquell moment no tenia la clau, els agents es varen violentar amenaçant-lo amb trencar la caixa si no l'obria.

Cada vegada més nerviós, segons el seu relat, Gironès va dir que telefonaria el seu advocat, davant la qual cosa l'agent el va emmanillar i el va ficar dins del cotxe i el va agredir amb cops i el va amenaçar: "Com surta alguna cosa als mitjans hauràs de marxar fora de València".

Després de fer-lo sortir del cotxe per buscar les claus per tancar el vehicle i dur-lo a comissaria, Gironès denuncia una altra agressió que va continuar un cop dintre del cotxe de policia amb insults i noves amenaces si explicava als mitjans el que havia passat. El músic va passar vàries hores a comissaria i a l'endemà va anar al metge, on li varen diagnosticar una contusió en la mandíbula.

En la seua opinió, l'ús de la llengua i la forma de vestir varen condicionar l'actuació dels agents i la seva agressivitat. El caràcter especialment violent d'un d'ells "que no sabia controlar els seus nervis i es creia en potestat de poder actuar com li vinguési en gana", va acabar de desencadenar aquesta situació.

Segons ha explicat Gironès, la intimidació ha continuat aquest mateix dimecres als jutjats amb les mirades amenaçadores d'un dels agents. El músic alerta que aquestes situacions es viuen en el dia a dia i relata com va veure el tractament que reben els immigrants a la comissaria. Gironès ha dit que va meditar molt si denunciar o no per la por i les amenaces que va rebre aquell dia però s’ha animat a donar visibilitat a aquests fets. El 'dolçainer' d'Obrint Pas lamenta igualment que aquestes actuacions contra la llengua siguen habituals per part de la policia.
 
next