Diari La Veu del País Valencià
28 centres han rebut ja l’autorització de canvi de línia a valencià
RedactaVeu / València

Escola Valenciana valora positivament que la consellera M. José Català haja passat de les paraules als fets, perquè aquest resultat provisional n’és un bon exemple. El president de l’entitat ha anunciat que “és un canvi de rumb molt significatiu respecte a les denegacions sistemàtiques i sense argumentacions de l’etapa Font de Mora, el diàleg comença a tindre els seus efectes en benefici de l’alumnat i de l’establiment progressiu del programa òptim d’ensenyament, el Programa plurilingüe d’ensenyament en valencià”.

La campanya Marca’t un punt. Matricula en valencià, matricula en qualitat ha estat determinant per contrarestar la manca d’informació que tenien les famílies respecte als programes d’ensenyament vigents i quin és el que garanteix l’aprenentatge de les dues llengües oficials i una tercera llengua com l’anglés, el PPEV. Des de fa quasi una dècada la Conselleria d’Educació no autoritzava una xifra similar de canvis de línia a ensenyament en valencià. “Ara que se’ls ha donat l’oportunitat de decidir a les famílies en 44 centres, els resultats han estat ben clars”, ha comunicat el president d’Escola Valenciana.

Hi ha centres paradigmàtics, que duien molts anys lluitant per aconseguir la línia en valencià. És el cas del CEIP 9 d’octubre d’Alcàsser. L’any 2007, quan les famílies matricularen per al curs 2008-2009 tenien dobLe línia. 43 famílies sol·licitaren ensenyament en valencià per a 25 places. 18 xiquets i xiquetes d’infantil de 3 anys es van quedar sense poder estudiar en valencià. cada curs passava el mateix, cada curs el centre sol·licitava un canvi de programa o l’obertura d’una altra línia en valencià. La conselleria comandada per Alejandro Font de Mora s’hi va negar sempre. “Ara, després dels anys, el 86,3% de les famílies havien sol·licitat en primera opció valencià i ha estat una gran victòria de sensatesa de la comunitat educativa del centre”, ha afirmat el president d’Escola Valenciana, que coneixia aquest cas de ben a prop.

Un altre dels casos és el CEIP El Palmeral d’Elx. En la ciutat hi ha vora quaranta centres públics dels quals una quinzena oferia alguna línia d’ensenyament en valencià. Cap dels 9 centres privats i concertats ofereix ensenyament en valencià. El Palmeral va ser una de les primeres escoles del nostre territori on es va implantar l’ensenyament en valencià. Cada curs, la demanda superava l’oferta. Hi havia dues línies en valencià i una en castellà. Finalment, enguany, amb un contundent 98% de famílies que volien que els seus fills estudiaren en valencià, s’ha aconseguit que es fera un canvi de línia educativa.

Un exemple ben significatiu ha estat el CEIP La Rambla d’Agost. Aquesta població de l’Alacantí no comptava amb ensenyament en valencià a l’escola pública i ara amb un 100% de sol·licituds de PPEV per part de les famílies, s’ha aconseguit.

Les dues comarques on s’han produït fins ara més aprovacions de canvis de programa han estat l’Horta Sud i l’Alcoià.

Relació de centres educatius als quals se’ls ha comunicat l’autorització de canvi de programa (PROVISIONAL, PENDENT DE TINDRE LA NOTIFICACIÓ A TOTS ELS CENTRES)

EL CAMP DE TÚRIA

CEIP VERGE DEL FONAMENT BENISSANÓ
CEIP LLUÍS VIVES LA POBLA DE VALLBONA

HORTA SUD

CEIP JUAN ESTEVE ALBAL
CEIP 9 D’OCTUBRE ALCÀSSER
CEIP PALUZIÉ CATARROJA
CEIP ORBA ALFAFAR
CEIP RAMON I CAJAL XIRIVELLA
CC MONTE SIÓN TORRENT
HORTA NORD
CEIP JOSEP MARIA OLTRA MONCADA
CEIP Ausiàs MARCH PATERNA
VALÈNCIA
CEIP PARE CATALÀ VALÈNCIA
LA RIBERA
CEIP LÓPEZ MARCOS SOLLANA
CEIP VICENT BLASCO IBÁÑEZ ALZIRA
LA SAFOR
CC ESCOLA PIA GANDIA
LA MARINA ALTA
CEIP GABRIEL MIRÓ CALP
CEIP VICENT TENA XÀBIA
CEIP MANUEL BRU BENISSA
LA MARINA BAIXA
CEIP GARGANES FOYETA ALTEA
LALACANTÍ
CEIP LA RAMBLA AGOST
LALCOIÀ
CEIP EL ROMERAL ALCOI
CEIP MIGUEL HERNÁNDEZ ALCOI
CEIP HORTA MAJOR ALCOI
CEIP BRACAL MURO
CEIP JOAQUÍN CARTAGENA CAMP DE MIRRA
CEIP MARE DE DEU DEL CARME CANYADA
EL COMTAT
CEIP SAN JUAN BOSCO COCENTAINA
CEIP REAL BLANC COCENTAINA
EL BAIX VINALOPÓ
CEIP EL PALMERAL ELX

Comparteix

Icona de pantalla completa