Una comissària revela com Ciscar fomentava 'per nassos' la carrera del fill des de l'IVAM

Rablaci demana al jutge que li torne el passaport i la Fiscalia s'oposa
31 març 2017 01:00h

RedactaVeu / EP / València.

La causa que s'instrueix al jutjat per presumptes irregularitats detectades a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) quan estava dirigit per Consuelo Ciscar inclou 729 correus electrònics que es refereixen al seu fill, Rafael Blasco, àlies Rablaci. Un correu per a la mare de Rablaci, remés per una comissària de l'artista que és delegada de l'SGAE a Xina, exposa: "Et vaig dir que amb Rablaci havia sigut un desgast molt gran perquè és un artista massa jove i, encara així, ací està el treball, però has de comprendre que totes les vegades no els col·locaré pels meus nassos el que ells no volen".

Aquest correu electrònic, al qual ha tingut accés Europa Press, figura al sumari de la causa que tramita el Jutjat d'Instrucció número 21 de València contra Ciscar, el seu fill i altres huit persones més (Juan Carlos Lledó, Juan Bría, Norberto Martínez, Raquel Gutiérrez, Enrique Martínez, Pilar Mundina, Jorge García Vallés i María Ángeles Valiente). Consuelo Ciscar està investigada per, presumptament, utilitzar fons públics per a potenciar la carrera artística del seu fill. De fet, un informe policial revela que, al museu, hi havia una "estructura piramidal" organitzada per l’exdirectora del centre per afavorir Rablaci. L’exdirectora de l’IVAM, i encara membre del Consell Valencià de Cultura, afirmava aquesta mateixa setmana que, durant el seu mandat, la transparència estava més clara que ara. Argumentava que el museu estava auditat de manera “externa”, impulsat per la Conselleria d’Hisenda.

Tanmateix, en el marc d'aquesta recerca, s'arreplega aquest correu, amb data de juliol del 2009, que parla de Rablaci. La remitent, delegada a Xina de la Societat General d'Autors (SGAE), col·laboradora de l’IVAM i comissària del jove artista, explica a Ciscar que no sempre pot "traure endavant" tot el que li demana.

Amb un to molest, la delegada a Xina li exposa que sent que, de vegades, la tracten com si fóra "idiota", un fet que li fa "molta pena". Després d'esmentar-li diferents exposicions que, presumptament, Ciscar li havia demanat col·locar al país, és quan es refereix a Rablaci —fill també de l’exconseller de Solidaritat, Rafael Blasco, empresonat pel frau en ajudes al Tercer Món—.

Al llarg del correu, aquesta comissària afirma: "Una vegada més, per al 2010, intentaré traure't endavant tot el que vols, però que sàpigues quines són les dificultats d'origen. Tornaré a Shanghai la segona setmana d'agost i, des d'allí, t'aniré explicant".

Rablaci hauria exposat dues vegades

En un altre correu electrònic per a Ciscar, incorporat en el procediment d'aquesta delegada a Xina, li pregunta precisament per l'exposició de diversos artistes i també per una altra de Rablaci. Textualment manifesta: "Consuelo, per favor, podries dir-me quins metres quadrats es necessiten per a l'exposició dels tres artistes junts? I per a la segona de Rablaci?". Per tant, presumptament, el fill de l’exconseller Blasco i de Ciscar hauria exposat ja en una ocasió i aquesta seria la segona.

Cal recordar que tant Ciscar com Rablaci es troben en situació de llibertat provisional amb la retirada del passaport, ja que la jutgessa apreciava risc de fugida en tots dos per la gravetat de les penes a què s'enfronten i pels seus contactes a l'estranger. No obstant això, l’exdirectora del museu encara participa dels plens que celebra el Consell Valencià de Cultura, tal com va fer aquest mateixa setmana, on s’aprovà l’informe sobre l’avantprojecte definitiu que ha de reorganitzar l’IVAM.

Demana que li torne el passaport

El fill de Consuelo Ciscar i Rafel Blasco —actualment a la presó—, l’artista Rablaci, ha sol·licitat a la justícia que se li retorne el passaport en al·legar escassos indicis de delicte contra ell i justifica el seu arrelament a Espanya en tres pilars: les visites "assídues" al seu pare a la presó; el curs d'un doctorat, i escassetat de mitjans econòmics per a intentar escapolir-se.

Així consta al recurs --al qual ha tingut accés Europa Press-- que ha presentat Rablaci al jutjat, perquè el trasllade a l'Audiència de València, contra l'acte en el qual es decretava la seua llibertat provisional, la retirada del passaport i la prohibició d'eixida del territori Schengen. La Fiscalia s'ha oposat a aquesta sol·licitud.

Al seu recurs, Rablaci al·lega que, en la causa, no hi ha indicis per a mantenir la responsabilitat del delicte pel qual se l'investiga. També afirma que no se li ha pres declaració "per a arribar a determinar que existeixen uns indicis reals".

Assegura que, per la seua dedicació professional —artística—, el prestigi és “fonamental” i, per tant, fugir és una opció “impensable” perquè “truncaria” la seua carrera. També afirma que no pot ocultar, alterar o destruir proves ja que no té accés a la documentació i és “aliè” a tot el que passa ara a l’IVAM.

No obstant això, addueix que, pel seu treball, “necessita” viatjar a l’estranger i el fet de no tenir passaport li causa un "greu perjudici". Rablaci veu així “truncades” les seues expectatives i la seua trajectòria internacional. Com a alternativa a la retirada del passaport, proposa presentar-se cada quinze dies al jutjat.

La Fiscalia s’oposa

Les al·legacions de Rablaci no han caigut massa bé a la Fiscalia Anticorrupció, que s’oposa i adverteix que resulta "indiciàriament acreditat" que l'artista va sufragar les despeses de les seues exposicions, inclosos fullets i viatges amb fons públics del IVAM i "per ordre" de la seua mare i l’aleshores directora, Consuelo Ciscar. Així ho recull el fiscal en el seu escrit, de 27 de març, al qual ha tingut accés Europa Press.

El fiscal, Vicente Torres, recorda, en aquest procediment, que es poden comptabilitzar un total de 729 correus electrònics que es refereixen a Rablaci o dels quals resulta destinatari --232 corresponen als correus intervinguts a Ciscar i els 497 restants, a la investigada Raquel Gutiérrez--.

Davant açò, el ministeri públic es planteja: "Què fan treballadors de l'IVAM ocupant-se de la carrera professional del fill de la directora?; Què fan proveïdors de Rafael Blasco Ciscar com a expositors o empreses de transport d'obres d'art o impressió adreçant-se a l'IVAM?".


 
next