Diari La Veu del País Valencià
La Unió denuncia que les ajudes pels incendis de 2012 són una ‘alçada de camisa’
RedactaVeu / País Valencià

La Unió de Llauradors denuncia el retard i les dificultats per a accedir a les ajudes per a pal·liar els danys pels devastadors incendis que van afectar durant el passat any diversos municipis del País Valencià, la qual cosa constitueix “una autèntica alçada de camisa”, segons molts afectats.

El passat any va haver-hi 481 incendis forestals que van calcinar quasi 58.000 hectàrees en la geografia valenciana. La major part de les ajudes de la Generalitat segueixen sense pagar-se i les del Govern central, publicades en el BOE, únicament contemplen un pressupost de 3 milions d’euros per a tot l’Estat i a més obliga a tenir contractat un segur agrari per a poder accedir a les mateixes, quan en eixes zones pel tipus de produccions existents hi ha un escàs grau d’assegurança. A més, el Govern ha tardat sis mesos a publicar les bases per a sol·licitar les ajudes.

Sobre les ajudes de la Generalitat va haver-hi escassa informació als Ajuntaments, que eren els encarregats de gestionar les mateixes per primera vegada, i a més molt descoordinada amb l’Administració autonòmica, denuncien des de la Unió.

El pressupost assignat per la Generalitat per a la reactivació econòmica dels termes municipals afectats pels incendis és de 9 milions d’euros, aprovat en el Ple del Consell del passat 6 de juliol i del 2 de novembre. En el Ple posterior del Consell del 13 de juliol es concedia una bestreta de 3.850.000 euros als municipis afectats. No obstant açò d’eixa quantitat podria anar a parar als agricultors i ramaders com a molt una quantitat de 2 milions d’euros, la qual cosa representa poc més de 20% dels 9 milions anunciats. Segons La Unió, al final, “la major part d’afectats que viuen i treballen en els territoris afectats es van a quedar sense ajudes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa