Diari La Veu del País Valencià
S’incrementarà la partida d’ajudes d’acció social
L’any que ve, el consistori d’Almussafes incrementarà en més de 70.000 euros la partida d’ajudes d’acció social.

A més d’ajudar a les famílies a superar la crisi, el pla municipal d’ajudes socials perseguix la conciliació de la vida laboral i familiar.

Les prestacions que es gestionen des del Departament de Benestar Social passaran de 328.000 euros en 2013 a 401.000 euros en 2014.

A pesar de la crisi financera, la bona gestió de l’Ajuntament d’Almussafes durant els últims anys li ha permés incrementar la dotació pressupostària de les partides d’acció social que tan sols en l’últim any van créixer en un 6,8 per cent. La política avançada en matèria assistencial continuarà el pròxim exercici del 2014, en el que ja s’ha previst un nou augment de les prestacions socials que es distribuïxen a través del Departament de Benestar Social, que esta vegada es traduirà en un increment de la consignació en 72.500 euros. Una de les majors apostes de la política d’acció social per part del govern de coalició Bloc-Compromís – PP passa per augmentar la subvenció màxima d’ajudes de guarderia en 350 euros per xiquet, establint la quantia per sol·licitud en 500 euros. Les atencions benèfiques i assistencials, les beques de menjador i el Servici d’Assistència a Domicili també rebran una major dotació en el pressupost municipal del 2014, situant a la localitat d’Almussafes entre les que destina un major percentatge del seu pressupost a les ajudes socials.

El consistori d’Almussafes acaba d’anunciar que en el pressupost de l’any que ve 2014 es van a incrementar les consignacions pressupostàries de les ajudes municipals de caràcter social. “El senyal d’identitat de la política que estem aplicant des de la nostra arribada al govern local l’any 2007 passa per donar resposta a totes les necessitats nostres veïns, per la qual cosa l’esforç quant a les atencions benèfiques i assistencials, a les beques de menjador i de guarderia, al Servici d’Assistència a Domicili i al Programa d’Atenció Matern-Patern Infantil és cada vegada major”, comenta el regidor de Benestar Social, Jesús Salesa.

El capítol destinat a atencions benèfiques i assistencials, és a dir, les ajudes que brinda l’ajuntament d’Almussafes a les famílies per a gastos de primera necessitat han patit un increment quantitatiu i qualitatiu durant els últims anys com a conseqüència de l’augment de la seua demanda. En xifres concretes, la dotació ha passat de 53.000 euros en el 2006, últim any del govern socialista en la localitat, a 90.000 euros en el present exercici pressupostari. L’equip de govern ja ha atés a un total de 89 famílies necessitades en el que va d’any i es preveu que en el 2014 s’incremente la demanda, per la qual cosa la quantia pressupostària se situarà en 100.000 euros.

Ajudes de menjador
L’evolució que han patit a Almussafes les beques de menjador ha sigut una de les més notables, ja que si en el curs 2005-2006 l’ajuntament va becar a 16 alumnes, la xifra d’estudiants becats en el present curs 2013-2014 se situa en 95. “Des de l’ajuntament assumim les necessitats totes aquelles famílies que no obtenen les beques de la Conselleria d’Educació i que requerixen ajuda per a sufragar este servici tan bàsic”, afig l’edil de Benestar Social. Per això, el consistori municipal finança el 70 per cent aproximadament del cost d’esta prestació fonamental des del punt de vista social, ja que assegura una alimentació bàsica a molts xiquets, a més de facilitar la conciliació laboral i familiar i permetre un estalvi econòmic a moltes famílies. En termes concrets, la consignació pressupostària de les beques de menjador ha passat de 5.843 euros en el 2005 a 28.000 euros en el 2013 i la proposta per al curs educatiu 2014-2015 xifra la dotació en 43.000 euros, un gran increment amb què intentarem mitigar les dificultats de moltes famílies”, declara Salesa.

Beques de guarderia
També amb la finalitat de facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar, una de les grans apostes de l’equip de govern d’Almussafes per a l’any que ve és l’augment de la dotació pressupostària consignada a les beques de guarderia, arribant a triplicar la seua xifra. “L’any 2006, l’ajuntament va invertir 12.000 euros en les esmentades beques i nosaltres les dotem amb 6.000 euros més després de la nostra arribada al govern municipal en el 2007, fixant la subvenció màxima possible per xiquet en 150 euros”, explica l’edil. Esta partida estarà dotada amb 50.000 euros en el pròxim exercici pressupostari, ja que es va a establir la subvenció màxima en 500 euros per sol·licitant i es prevén al voltant d’un centenar de peticions.

Altres ajudes
Al Programa d’Atenció Matern Patern Infantil també se li ha aplicat un increment quant a consignació pressupostària en els últims anys, passant de 3.000 euros en el 2010 a 12.000 en el 2013, una quantia que es mantindrà en els mateixos termes l’any que ve. Quant al S.A.D (Servici d’Assistència a Domicili), la seua dotació ha anat variant, ja que la proposta per al 2014 la situa en 65.000 euros, enfront dels 75.000 consignats en el 2010. “Lògicament la posada en funcionament de la Residència i Centre de Dia “La Vila d’Almussafes”, en la que anualment invertim 120.000 euros per a sufragar les places residencials municipals ha condicionat en gran manera que la demanda d’esmentat servici S.A.D s’haja reduït”, comenta Salesa.

En el pressupost del 2013, l’Ajuntament d’Almussafes va crear una nova subvenció social com a conseqüència de la constitució del Club Esportiu de Sords local i la posada en funcionament del Servici de Mediació Social, que enguany ha rebut una ajuda de 4.500 euros amb què també s’han celebrat dos cursos de llengua de signes per a funcionaris i població en general. En el pressupost de 2014, este servici rebrà 500 euros més.

Altres gastos que contempla el pressupost en prestacions socials
El capítol destinat a l’Educació també ha patit un increment del 19 per cent en el pressupost de 2013, ja que a la millora en els centres educatius, principalment en el CEIP Pontet, s’han destinat 50.000 euros, enfront dels 35.000 invertits en el 2012; a la gratuïtat dels llibres de text s’han dedicat 162.000, 22.000 euros més que en el 2012, per a donar solució a l’eliminació del bonollibre per part de la Generalitat Valenciana; i, finalment el finançament del transport escolar a l’IES ha passat de 137.000 en 2012 a 150.000 euros enguany. A tot això, cal sumar també les subvencions ordinàries i extraordinàries que es repartixen entre les entitats culturals i els clubs esportius, que s’han mantingut en els mateixos termes i a les que no se’ls ha aplicat cap retall.

Comparteix

Icona de pantalla completa