Diari La Veu del País Valencià
Educació no dóna data per a efectuar els pagaments pendents a Centres Autorizats i Conservatoris
RedactaVeu / València

La Federació de Centres de Música Autoritzats i Conservatoris (Fecemac-CV) va mantenir, ahir a última hora de la vesprada, una reunió amb Manuel Tomás, director de CulturArts, per abordar la greu situació d’aquests centres educatius sense ànim de lucre pels impagaments de 5,7 milions de 2011 i 2012 i la brutal retallada del 73% en el finançament del 2013 respecte al 2009.

Mª José Català, consellera d’Educació, Cultura i Esport, ha delegat aquest assumpte en Tomás, qui ha manifestat que es farà un “esforç pressupostari”, que augmentarà el finançament d’1,4 milions assignat el 2013 i pal·liaria el col·lapse econòmic i educatiu de centres de música i conservatori municipals.Tomás no ha donat data per a efectuar els pagaments pendents encara que la Conselleria “traslladarà a Hisenda” la greu situació en la qual estan immersos. Amb anterioritat, Català va afirmar que 2011 es pagaria “abans de l’estiu” i va corregir el seu compromís per a “abans de la finalització d’any” 2012.

Fecemac-CV espera que “a aquest avanç li seguisca una major concreció i sensibilitat en breu”, que aquesta interlocució contribuïsca a una “comunicació més fluïda” que permeta dialogar sobre totes les propostes i assumptes que concerneixen a aquests centres educatius i va acceptar la invitació de Tomás per a participar en un grup de treball en el desenvolupament d’un model i planificació dels ensenyaments musicals.

A través del seu president, Lute Fernández, i de Lluís Sanjaime van exposar la incertesa dels 63 centres, els seus 1.200 treballadors i 10.000 alumnes perquè l’últim pagament de la Conselleria es va realitzar fa dos anys, temps en què, les societats musicals i els ajuntaments, dels quals depenen els centres de música i conservatoris municipals, han hagut d’avançar el pagament de nòmines, impostos i despeses. El finançament d’aquests centres d’educació reglada ha passat de 5,1 milions el 2009 a 2,35 el 2010 (-54%), 2,31 el 2011 (-55%) i a 3,4 el 2012 (-34%) per la qual cosa arrosseguen un desfasament acumulat d’11 milions.

En l’entrevista es va tractar l’absència de resposta de la Conselleria davant les propostes de finançament i a la convocatòria d’ajudes que es van presentar fa un any i mig i deu mesos respectivament.

Fernández recorda que “el gener de 2012 es va convidar Fecemac-CV a participar en l’elaboració del mapa educatiu musical i també es va dir que es puntuaria la presència d’alumnes d’altres municipis que estudien en centres de música, tal com explica una nota de premsa d’Educació, i açò no ha sigut així”. A més, Fecemac-CV va demanar que s’accelere la convocatòria d’ajudes del 2013, que duu retard de cinc mesos.

El president de Fecemac-CV deixa clara l’actitud de col·laboració, però demana “coherència i responsabilitat” a la conselleria perquè el futur del sistema educatiu musical valencià seguisca sent un exemple de democratització i sostenibilitat de l’ensenyament de la música que ha conformat una potent indústria social, educativa i cultural.

Protesta davant de la Conselleria d’Educació

Així mateix, recorda unes declaracions recents d’Alberto Fabra, president de la Generalitat Valenciana, en les quals va destacar la forta tradició musical del País Valencià que compta amb “una de les xarxes més àmplies d’Europa de centres d’ensenyament musical i de societats dedicades al foment i promoció de la música” i que “des del Consell es seguirà promovent la col·laboració institucional en la docència musical reglada per a garantir aquest tipus d’ensenyaments”.
Les reivindicacions de Fecemac-CV compten amb el suport del PSPV, Compromís, EUPV i els seus representants polítics, la Federació de Societats Musicals (FSMCV), els sindicats FETE-UGT (Federació de Treballadors de l’Ensenyament) i STEPV (Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament), la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Conservatoris (FAPAC-CV) i la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (FAPA-València), entre d’altres. Així mateix, en desenes d’ajuntaments s’han presentat mocions de suport.

Comparteix

Icona de pantalla completa