Diari La Veu del País Valencià
Festa per la Llengua a Sant Mateu
RedactaVeu / Sant Mateu

Més de 2.000 persones, xiquets, xiquetes, mares, pares, mestres…es van bolcar en el poble de Sant Mateu en aquesta Festa per la Llengua, una celebració que té lloc des de fa uns anys a les comarques del nord del País Valencià. L’esdeveniment va comptar amb la col·laboració i participació activa de l’Ajuntament de Sant Mateu.

Durant tot el dia, una bona quantitat d’escoles (18 centres), l’AMPA i altres col·lectius proposaren diverses activitats per promoure l’ús normal del valencià i l’estima cap a la nostra llengua.

Al llarg del matí, els participants gaudiren dels tallers organitzats per les escoles, AMPAs i altres associacions de les comarques del nord, com també de la cercavila amb la Colla de Dolçainers Guillem Sorolla de Sant Mateu i dels gegants i cabuts de la població.

La programació també va comptar amb una exposició dels treballs participants en el concurs de dibuixos per a la portada del programa, al vestíbul del Palau Borrull i la mostra ‘Vicent Andrés Estellés. Cronista de records i esperances’, a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament.

També es van fer visites a la Col·lecció Museogràfica de Paleontologia Juan Cano Forner i al Museu de les Presons. Contacontes, concerts i la xarrada ‘El valencià i el plurilingüisme a l’escola’, a càrrec de Vicent Pascual, de l’Institut d’Estudis Catalans, completaren la programació.

L’alcaldessa de Sant Mateu, Anna Besalduch, es va mostrar molt satisfeta amb l’esdeveniment i va manifestar a laveupv.com que la trobada “significa retrobar-nos amb les nostres arrels, la nostra història, la nostra llengua, la que parlaven els nostres iaios i els pares dels nostres iaios”.

Anna Besalduch explica que en els pobles menuts és “on es manté viva la nostra llengua. Jo, quan era menuda, no li escoltava a la meua iaia dir ‘Anna vols un bocata?’, em deia ‘vols la rua de la tarda?’, és a dir, ací és on manté viu el valencià”.

L’alcaldessa Anna Besalduch amb laveupv.com

L’alcaldessa recalca que per a Sant Mateu “era un orgull organitzar per primera vegada la Trobada, encara que també participem en la Flama per la Llengua. Estem molt contents de la implicació dels veïns i veïnes de tots els pobles dels voltant”.

Per altra banda, Canal 9 ha recollit declaracions del coordinador de laveupv.com Moisès Vizcaino. (Veure Informatiu Canal 9 migdia (min 4,30-5,35Segona part Informatiu. 25-5-2013)

>

Canal 9 entrevista al coordinador de La Veu, Moisès Vizcaino

Ximo Puig: El valencià “no pot ser el pagà de la crisi”

Com no podia ser d’altra forma, fins a Sant Mateu es va acostar Ximo Puig, diputat al Congrés, secretari general del PSPV i exalcalde de Morella.

En declaracions a La Veu del País Valencià, Puig va anunciar que si governen en 2015 una de les prioritats serà “guardonar amb l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana les víctimes de l’accident del Metro i Escola Valenciana. És de justícia per la seua tasca, uns defensant les víctimes i els altres la llengua i l’escola pública”. Per altra banda Puig reclama al Govern Valencià “el compliment del Pacte per la Llengua”.

Ximo Puig va recalcar que al Maestrat i als Ports es conserva i es parla en valencià “i això ho note perquè ara visc a València i sols escolte castellà i anglès”.

El diputat també va declarar que el valencià “no pot ser el pagà de la crisi”. Pel que fa als mitjans de comunicació reconeix que “en fan falta”. “El PP passa bastant de la llengua i del seu ús i contra això hem de lluitar”, conclou.

Ximo Puig amb La Veu

Reivindicació en positiu

Es tracta d’una reivindicació, lúdica i en positiu, de la nostra llengua com a vehicle de coneixement, integració, comunicació i diversió en tots els àmbits de la vida quotidiana, especialment l’educatiu.

La Festa per la Llengua no és una festa organitzada exclusivament per la comunitat educativa o per un ajuntament, ni per un col·lectiu en concret, sinó que és una festa del poble, de les escoles, de les AMPAs, de les associacions…de tots.

Maestrat Viu és l’entitat que la impulsa i anima els centres educatius i les institucions de la zona a organitzar-la i a participar-hi.

Per exemple, l’any 2012, la Festa per la Llengua es va celebrar a Les Coves de Vinromà, després d’haver passat en anteriors edicions per Atzeneta del Maestrat, Vilafranca, Albocàsser o Vinaròs.

Les Coves de Vinromà, Albocàsser, Benassal, Catí, Vilafranca, Sant Mateu, Torreblanca, Vilanova d’Alcolea, Benlloch, La Pobla Tornesa, la Torre dels Domenges, Atzeneta, Costur i Castelló, a banda d’editorials i d’institucions diverses estan presents a Sant Mateu.

La Veu del País Valencià també va estar present en aquesta Trobada amb el seu estand i el gegant de Jaume I.

Comparteix

Icona de pantalla completa