Diari La Veu del País Valencià
Més de 10.000 veus demanen a Sant Mateu i Nàquera el dret a estudiar en valencià
RedactaVeu / País Valencià

Després d’haver conegut l’aprovació de canvis de línia a valencià per al pròxim curs en 38 escoles, les Trobades d’aquest cap de setmana han esdevingut escenari per celebrar aquesta victòria de les famílies i els equips docents d’aquestos centres, però també per recordar que queda camí per fer: l’oferta d’ensenyament en valencià per part de l’Administració valenciana està lluny de cobrir la demanda que cada any fan les famílies i vulnera el dret de part de l’alumnat que escull ensenyament en valencià i no el té.

Escola Valenciana constata que ha començat a rebre informació de famílies que s’han quedat sense plaça en valencià i des de l’entitat s’assegura que es posaran tots els mitjans necessaris per donar cobertura jurídica a cada cas. “D’una banda, estudiarem al detall la situació concreta dels vuit centres que van sol·licitar un canvi de línia a valencià i se’ls ha denegat, de l’altra atendrem també, a través de la nostra Oficina de Drets lingüístics, els casos de famílies que han sol·licitat arreu del País Valencià el PPEV i s’han quedat sense plaça”, ha assegurat el president d’Escola Valenciana.

El mapa de l’oferta d’ensenyament en valencià mostra punts negres que desemboquen en situacions com les que ara van a donar-se en grans nuclis urbans. En tots els centres educatius del territori no s’omplin totes les unitats que s’oferten siguen en valencià o en castellà. Ara mateix la ràtio és de 30 alumnes per unitat. Això fa que en poblacions menudes no s’òmpliguen les places perquè hi ha pocs alumnes. “Estem començant a compilar casos de famílies que estan quedant-se sense plaça de valencià i la solució no és que aquestos alumnes vagen a poblacions on puguen quedar places, el que cal és ampliar l’oferta d’ensenyament en valencià perquè no se donen aquestes situacions”, ha aclarit Vicent Moreno.

Trobada del Camp de Túria – Nàquera. 26 de maig

Nàquera ha acollit per primera vegada la Trobada del Camp de Túria. S’ha celebrat durant el matí i ha comptat amb més de 50 tallers i paradetes. És la 26a edició de la Trobada del Camp de Túria i han participat més de 20 centres educatius de la comarca. La Coordinadora pel Valencià Camp de Túria d’Escola Valenciana ha anunciat als discursos de benvinguda que la Trobada de la comarca de l’any que ve serà a Olocau.

Nàquera (Foto Escola Valenciana)
Festa per la llengua del Maestrat i els Ports – Sant Mateu. 25 de maig

Aquesta Trobada ha arribat a la sisena edició, és la festa per la llengua més jove que organitza una entitat federada en Escola Valenciana, Maestrat Viu. Aquesta Festa per la Llengua és molt significativa perquè feia anys que es volia sistematitzar la celebració de Trobades a les comarques del nord del País Valencià i és un objectiu que ja s’ha aconseguit. Ha comptat amb diverses activitats i amb més de 40 tallers i paradetes de 15 centres educatius i entitats.

Sant Mateu ( Foto: La Veu )

Comparteix

Icona de pantalla completa