Diari La Veu del País Valencià
Fabra diu sí a les prospeccions petrolíferes
Fabra diu sí a les prospeccions petrolíferes prop de les nostres costes. #LaMarinaAltadiuno.

La decisió de Fabra deixa en ridícul a tots i totes els alcaldes i les alcaldesses dels municipis en la Marina Alta, a més d’assestar un colp mortal a la democràcia entesa com poder de participació ciutadana. Els/les nostres representants han quedat reflectits com a simples transmissors de possibles negocis als grans lobbies del sector en aquest concret en l’energètic, no obstant açò ni miren a les ciutadanes i ciutadans que han presentat més de mil al·legacions als sondejos sísmics en les nostres costes.

Una revolució democràtica en la comarca, a Alacant i a València és avui més necessària que mai, utilitzant la participació com a element indispensable per al desenvolupament sostenible, creant nous canals de relació entre la societat civil i l’esfera pública, redistribuint el poder a favor dels subjectes socials, canviant el rumb de les tendències actuals de degradació social, econòmica i mediambiental impulsades pel tripartit mariner (PP, PSOE i Compromís).

La deterioració mediambiental, per al sector pesquer, socioeconòmic, i per a la salut només amb els sondejos seran irreversible, però en el pitjor dels casos per a la majoria l’extracció de cru en el nostre mar és econòmicament rendible, deixant enormes beneficis monetaris per a l’empresa explotadora i cap per als explotats. Els vesses accidentals de cru en les operacions de càrrega de vaixells, la neteja de sentines en alta mar i les marees negres aboquen cada any al Mediterrani 635.000 tones de petroli, no obstant açò dos terços de la contaminació que arriba al mar té el seu origen en terra.

La societat civil reclama participar i ser escoltada en un nou consens comarcal que ha de reformar profundament el nostre model energètic. El naixement d’una nova economia comarcal basada en la creació d’ocupació digna i de qualitat necessita inexorablement un altre model energètic en el qual estalviar llum, aigua i no contaminar siga econòmicament rendible, posant sobre la seua base de creació les diferents fonts d’energies renovables com un factor de competitivitat comarcal.

10 anys de continus vesses en la costa de Tarragona, silenciada per la immensa majoria d’els mitjans de comunicació. (Font: Ecologistes en Acció).

José Gálvez Martínez
Secretari Àrea d’Ecologia i Medi ambient EU-Marina Alta.
#*LaMarinaAltadiuno

Comparteix

Icona de pantalla completa