Diari La Veu del País Valencià
L’àvia no s’ho pot permetre
La meua àvia paterna, Consuelo, té 87 anys i des de ja fa 8 anys que no es pot valdre per si mateixa. Per sort de la família i de l’àvia, vam trobar dues bellíssimes dones que en qüestió de 8 anys han estat fent-se càrrec d’ella (i de l’avi qua va faltar fa 7 anys) d’una manera excel·lent. Actualment l’àvia cobra una pensió de viduïtat de 620€ mensuals, la qual li ha pujat un 25% amb el pas dels anys coincidint en Governs Socialistes. Ara bé, amb això s’ha de poder subsistir dia a dia i també fer-se càrrec de la dona que està pendent d’ella pràcticament 24 hores al dia. Açò ja correspon a l’economia familiar. Afortunadament fa uns anys, el Govern Socialista de Zapatero va aprovar la tant esperada “Llei de Dependència”. Estava clar que a casa l’havíem de demanar perquè amb aquesta ajuda l’àvia podria tindre un millor tracte i no anar tant ofegats. Nosaltres la vam demanar, però, com era d’esperar, la nostra benvolguda Generalitat Valenciana governada aquells dies pel Molt Honorable Francesc Camps, van trigar 3 anys a reconèixer la meua àvia. Clar, si era una Llei Socialista, el que havien de fer era “torpedejar-la” el màxim possible. Això sí, ens va costar alguns recursos i molts mal de caps. L’ajuda consistia en 370€ al mes. Si a això li sumem els 620€ de la pensió, la cosa quedava prou arreglada i jo amb una àvia pràcticament mileurista. Bé doncs, perquè us conte tot açò?
Fa uns dies el Govern de Rajoy va decidir que s’han de retallar 1.108 milions d’euros en aquesta Llei. I no només això, sinó que volen augmentar el copagament que assumeixen els usuaris dependents de la prestació. Concretament pagaran un 50% més (del 5% actual al 15%). I a més a més, partiem de les mesures salvatges de juliol de 2012 on en el cas de l’àvia, ja havia passat de l’ajuda dels 370 a cobrar 230€ i amb medicaments que ha de pagar i abans no pagava i com aquest cas el de moltíssima més gent i amb estats de més gravetat.

Per a finalitzar només cal una xicoteta reflexió. No s’han adonat de l’atac brutal que estan fent a centenars de milers de persones als qui afecta aquesta Llei? No es podria retallar en altres aspectes com en sous de Polítics, en la Casa Reial, en l’Esglèsia, en materia de Defensa, en un Senat que a dia d’avui és inútil, i un llarguíssim etcétera? La meua àvia, en aquest cas, ja no veu i a més no és conscient de tot açò gitada en un llit i apagant-se a poc a poc.

L’àvia no s’ho pot permetre. Ni ella ni ningú.

Pablo Gil Navarro

El nét del Roig

Comparteix

Icona de pantalla completa