Diari La Veu del País Valencià
Almussafes subvenciona tota l’ensenyança gratuïta dels seus veïns
Més de 500.000 euros destinats a l’educació en 2014

L’ajuntament concedix entre 100 i 250 euros per estudiant, depenent de l’etapa educativa

A més d’abonar el 100% dels llibres de text d’infantil, primària i secundària, enguany el consistori també finança els de Batxillerat i Cicles Formatius i destina una bossa d’ajuda als estudiants universitaris

L’aposta per l’educació, a través d’una política de beques i ajudes, ha sigut una constant en l’Ajuntament d’Almussafes des de fa 23 anys. De fet, Alomussafes es va convertir en el primer municipi valencià que va sufragar el 100% del cost dels llibres de text als alumnes d’infantil, primària i secundària dels centres educatius emplaçats en la localitat. A partir del 2009 estes ajudes es van ampliar a tots els xiquets del municipi, independentment del centre triat i enguany 2014 es completa el cicle de la gratuïtat de totes les etapes educatives amb l’abonament, així mateix, del cost dels volums dels estudiants de batxillerat i cicles formatius i les ajudes als universitaris, tal com contemplen els comptes municipals del present exercici pressupostari.

Els retalls en matèria educativa per part dels governs autonòmic i central no afecten els veïns de la localitat riberenca d’Almussafes, els que han afrontat l’inici del nou curs educatiu 2014-2015 amb un menor esforç econòmic que la mitjana nacional, al tindre assegurada la gratuïtat dels llibres de text dels seus fills.

Es complixen ara 23 anys del finançament, per part de l’ajuntament, dels volums de text dels seus escolars de primària, demostrant amb esta mesura l’aplicació d’una política educativa de qualitat. Durant les últimes dos dècades, esta iniciativa pionera no sols s’ha anat consolidant, sinó que també s’ha ampliat progressivament a la resta de les etapes educatives, fins a cobrir la totalitat del cicle de l’ensenyança i sense ajudes supletòries per part de cap administració.

Fins al passat curs educatiu, el consistori municipal ha complit de manera ininterrompuda amb el compromís de cara als seus ciutadans d’assegurar el pagament dels llibres d’infantil, primària i secundària de tots els estudiants de la població amb càrrec a les arques municipals, ajudes que este curs han suposat una inversió de 140.217 euros. Des de l’eliminació del bonollibre per part de la Genreralitat Valenciana el curs educatiu 2012-2013, les associacions de pares i mares dels tres centres públics d’Almussafes van iniciar una Campanya de Reciclatge i Reutilització de llibres, que s’ha mantingut durant els dos últims cursos i que ha permés el manteniment del cost total de gasto per a les arques públiques. En concret, l’ajuntament sufraga una mitjana d’entre 100 i 250 euros per alumne matriculat en els centres educatius del municipi o de fora d’ell, depenent de l’etapa educativa en què es trobe escolaritzat

L’eficiència de la gestió dels diners públics i la col•laboració brindada pels pares, AMPAS, professors i centres educatius han fet possible que enguany 2014, la mesura de suport a l’educació s’haja reforçat amb la creació d’una nova línia de subvenció per a l’adquisició de llibres de text i material escolar dels alumnes que cursen batxillerat i mòduls formatius en el centre de secundària d’Almussafes. “Des de l’equip de govern hem volgut complir amb la promesa realitzada de subvencionar tots els nivells d’ensenyança i hem dotat este últim paquet d’ajudes amb 12.000 euros”, explica l’alcalde, Albert Girona.

Més ajudes a l’educació

Així mateix, com a novetat d’enguany, també s’han presentat les ajudes per als estudiants universitaris, que compta amb una bossa d’aproximadament 8.000 euros, i el cicle es completa amb les beques de guarderia, la consignació de les quals en el pressupost hi ha triplicat l’import d’anys anteriors, al passar de 18.000 a 50.000 euros. Este increment de la dotació d’un 177,78% ens ha permés fixar la subvenció màxima per xiquet entre 0 i 3 anys en 500 euros, enfront dels 150 euros que concedíem en anys anteriors.

L’ajuntament també sufraga el 70% del cost de les beques de menjador escolar a tots els alumnes que no tenen concedides les de la Conselleria d’Educació i que cada vegada són més. La consignació pressupostària d’estes ajudes també s’ha incrementat en un 53,57%, al passar de 28.000 a 43.000 euros.
Les ajudes a l’educació es completen amb els 50.000 euros destinats al manteniment dels col•legis públics, els 152.424 euros per a finançar el transport escolar dels estudiants de l’IES Almussafes i els 18.000 euros d’ajudes als centres educatius i a les AMPAS dels mateixos.

Almussafes, pioner a aplicar la gratuïtat dels llibres

La creació, per part de l’Ajuntament d’Almussafes, d’una línia de subvencions per a l’adquisicions dels llibres de text dels estudiants matriculats en els centres educatius d’Almussafes va ser una iniciativa pionera en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. En concret, esta mesura adoptada pel consistori municipal ja ha complit més de dos dècades, ja que es va concretar en un acord plenari l’any 1991 i es va materialitzar a través de convenis de col•laboració firmats entre l’ajuntament i les AMPAS dels centres educatius.
Des de llavors, el consistori municipal no sols ha continuat fidel a este compromís anual de gratuïtat total dels llibres,

Comparteix

Icona de pantalla completa