Toni Francés: “Mentre les altres administracions retallen, l’Ajuntament mantí i, sempre que és possible, amplia”

14 juny 2013 01:00h
Toni
Més de 300 actuacions acomplertes en aquests dos primers anys

L’11 de juny de 2011 prenia possessió el Govern de progrés de la ciutat d’Alcoi després d’un llarg període de la dreta al poder municipal. S’obria una nova etapa marcada per la il·lusió, el sacrifici i les ganes de millorar la ciutat d’un govern jove, que havia de gestionar un pesat llast heretat de l’etapa anterior: un estat ruïnós dels comptes, un deute astronòmic de la Generalitat Valenciana i una situació de crisi econòmica. Amb aquesta feixuga càrrega, a la que se sumen els fronts judicials i les greus hipoteques de deu anys de gestió irresponsable, la legislatura arriba al seu equador amb un balanç que deixa una intensa feina en la gestió de la solució de problemes, i un important treball en l’assentament de les bases per a la recuperació socioeconòmica d’Alcoi i de la millora de la qualitat dels serveis per als ciutadans.

Comptabilitzant les actuacions de cadascuna de les regidories alcoianes afloren al voltant de 300 actuacions al llarg d’aquests dos anys, una feina a totes llums intensa i en molts casos poc visible degut a que en gran part aquestes tasques han hagut de centrar-se en un doble objectiu: el manteniment del funcionament de la ciutat malgrat la manca de recursos i l’elevat endeutament, i la solució de problemes urgents que podien acabar tenint efectes encara més negatius sobre l’erari públic, arribant fins i tot a comprometre la pròpia viabilitat econòmica de la institució.

El propi alcalde Toni Francés subratlla que “actualment són temps en què cap govern està en disposició d’anunciar grans infrastructures ni projectes megalòmans; tot i així, hem posat en marxa una infrastructura com l’Àgora i en breu s’inaugurarà el pont Francisco Aura entre Zona Nord i Viaducte. Hem viscut dos anys d’allò més complicat perquè hem hagut de destingar grans quantitats de recursos a l’atenció a les famílies que pitjor ho estan passant; al mateix temps, hem hagut de posar ordre en el desgovern que afectava a la gestió municipal els últims temps, amb una gestió encaminada als interessos particulars deixant de banda els interessos del conjunt dels ciutadans. També ha estat una prioritat solucionar problemes urgents, i tot això s’ha fet posant en marxa xicotetes actuacions que milloren la gestió de la ciutat. En definitiva, hem recuperat la ciutat per als ciutadans, que ara tenen canals de participació, de comunicació directa amb l’Ajuntament, imposant transparència a la gestió del Consistori i, sobretot, aconseguint que els alcoians sàpiguen que hi ha un Govern local que treballa en defensa dels interessos dels ciutadans”. De qualsevol manera, l’alcalde subratlla que l’Ajuntament d’Alcoi segueix una línia ben diferent a altres administracions: “Mentre la Generalitat o el Govern central retallen en serveis bàsics i en inversions en àrees tan importants per a la ciutadania com Educació, Sanitat o Benestar, l’Ajuntament d’Alcoi no només garanteix un manteniment d’aquests serveis, sinó que a més, sempre en la mesura que ens és possible, augmentem i potenciem aquests serveis bàsics que són la base de la societat de benestar”.

Francés, alhora, valora molt positivament el treball que porten a terme tots i cadascun dels membres del seu equip: “Som el govern menys nombrós en quant a regidors i càrrecs de confiança, però tothom està esforçant-se al màxim per millorar dia a dia la gestió de la ciutat. Sense anar més lluny, i malgrat les dificultats, hem posat en marxa polítiques que feia molts anys que no existien a Alcoi: iniciatives de Joventut, de Participació Ciutadana, de Dinamització Econòmica, d’atenció al Benestar Social més enllà de l’assistencialisme, polítiques de Salut Pública amb una rebaixa del clor sense abaixar la guàrdia contra la legionel·la, polítiques d’equilibri pressupostari i control de la despesa, serveis jurídics propis de l’Ajuntament, una gestió cultural coordinada amb els diferents espais escènics i amb la gent de la cultura...”.

L’alcalde Toni Francés es refereix també als propers dos anys destacant que “les coses milloraran, d’això pot estar tothom segur. El pla d’austeritat que hem imposat ha posat fi a despeses supèflues, i ja en el pressupost del passat any hem pogut tancar balanç amb superàvit. A poc a poc aconseguim disposar de líquid per a inversions, per a plans d’ocupació i per a arreglar la ciutat i invertir en programes de neteja i manteniment de carrers i parcs. També redactarem el nou Pla General d’Ordenació Urbana, amb un criteri clar de prioritzar els interessos del conjunt de la ciutadania. I també avançarem en la transició econòmica que Alcoi tenia pendent, convertint l’economia local en un model del segle XXI, basat en el coneixement, la innovació, la tecnologia i la qualitat. A més, aspirem a que algun dia la Generalitat ens pague el que ens deu, i amb els quasi 10 milions d’euros podrem invertir encara més en una ciutat més tranquil·la, més amable, amb més ocupació i on faça encara més goig viure”.

next