Resposta a un amic:

Benvolgut Joan Francesc: Del que em dius m’han sorprès dues coses, la primera que els meus comentariseren ofensius i ho lamente sincerament perquè pensava que eren simplement sincers. I la segona sorpresa , allò que escrius de “guardar les distàncies”. Contràriament a tu, a mi les teues idees m’interessaven.

Tanmateix he de reconèixer que en general les idees de dreta me són indiferents o més ben dit, no m’afecten. Les que sí m’afecten són les idees de de la gent d’ esquerres, no tant pel que diuen , sinó per allò que fan o deixen de fer! M’afecta tant, que sóc capaç d’abandonar, no les idees (solament amb el pas del temps i les circumstancias les puc rectificar) , sinó les organitzacions que al meu entendre deixen de complir-les i les traeixen. I aquest malentès entre tu i jo (perquè no pot ser altra cosa), em permetràs que l’aprofite per expressar un cop més, i tornar a repetir la diferència existent, que sempre he constatat i escrit sovint, entre el món de les esquerres i el món de lea dreta; en el primer cas, al meu entendre primen les idees i l’interès general, i els individus pensen més en universalitzar drets per als altres que en ells mateixos ; i en el segon cas, la gent mostra una visió més personal de l’interès i quan tenen sentiments són més proclius a a la caritat que a universalitzar els drets, i sobretot terioritzen una concepció empresarial tan forta que els fa votar, una i altra vegada, als que consideren (i no s’equivoquen!) que defensen abans de tot,l’empresa i els emprendedors( terme que Bárcenas ’ha posat de moda darrerament. Aquesta gent segurament espera que els del seu món encara continuaran al poder quan ells per fí tindran la possibilitat de montar la el seu negoci! Sembla una broma però no ho és tan.

Les majories absolutes del Partit Popular a Espanya i sobretot a País Valencià, votades una i una altra vegada malgrat la ineficàcia i la corrupció, no s’expliquen altrament! És per aquesta raó o bé per una altra de les meves conviccions: per la influència de l’Església, l’altra pota del poder! Que no vagi jugant el nou Papa Francesc amb frases com que el comunisme ha robat a l’Església la bandera de la pobresa, o la seva compreensió de la homosexualitat, que molt em temo que quan es desquidi, és provable que ja se l’hagin menjat els porquets, no els meus, els seus!

Àngel Castanyer i Rausell

Comparteix

Icona de pantalla completa