Diari La Veu del País Valencià
Camps i Barberá, en capella
ACN / Palma de Mallorca

Segons que ha informat el TSJ balear a través d’un comunicat, el jutge Castro proposa investigar els contractes de la cimera València Summit i dels Jocs Olímpic Europeus i “qualsevol altre que en connexió amb aquells es puguen derivar com a esdevinguts en el territori” i “en ells es poguera advertir responsabilitat penal per a persones aforades”.

El jutge Castro afegeix que la condició de diputats a Les Corts Valencianes de Camps i Barberá, fa que el jutjat d’instrucció número 3 de Palma no practique cap més diligència d’instrucció respecte als fets.

La interlocutòria continua assenyalant que la declinació de competència es fa única i exclusivament en raó d’aquest fur i que en cas que el TSJ valencià no acceptara la competència, aquesta serà automàticament recuperada pel jutjat de Palma respecte a les persones imputades no aforades.



Durant la instrucció, el jutge Castro ha tingut constància de contractes de l’Institut Nóos amb l’executiu que aleshores presidia Francisco Camps i de l’Ajuntament de València. En concret, per a la celebració de les cimeres València Summit, entre 2004 i 2007, i per a la candidatura als Jocs Olímpics Europeus.



En aquest sentit, Castro s’ha desplaçat en dues ocasions a la Ciutat de la Justícia de València per prendre declaració a diversos testimonis relacionats amb aquells contractes. Els convenis que centren les indagacions judicials són els que la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València varen signar amb l’Institut Nóos per a l’organització de les jornades València Summit els anys 2004, 2005 i 2006 i per a l’assessorament de la candidatura de València als Jocs Europeus. 



Aquestes jornades tenien l’objectiu d’esdevenir una cimera d’experts en l’organització de grans esdeveniments i varen ser contractades pel Govern valencià, a través de la Ciutat de les Arts i de les Ciències (CACSA) i pel consistori que dirigeix Rita Barberá a través de Turisme València. L’alcaldessa de València ha reiterat en diverses ocasions que ella no “ha signat ni autoritzat res” en relació amb la València Summit.

Segons les denúncies dels grups de l’oposició, l’expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, va ser qui va proposar a Iñaki Urdangarin la firma d’un conveni de 5 milions d’euros per organitzar uns Jocs Europeus, inexistents. El síndic de Compromís, Enric Morera, va aportar al jutge Castro la documentació i informació que donaria credibilitat a aquesta versió.



En el cas de la València Summit, el grup municipal d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) a l’Ajuntament de València va elevar fins als 2 milions d’euros el cost que va tenir la València Summit. Segons aquestes dades, la fundació va pagar un cànon de 522.000 euros l’any 2004; l’any 2005 es varen pagar 739.965 euros per a l’organització de la València Summit, 522.000 euros directament a l’Institut Nóos en concepte de cànon. L’any 2006, el preu de l’esdeveniment va ser de 646.018 euros, amb el mateix preu de cànon. Amb tot, segons els càlculs d’EUPV, la fundació València Turisme Convention Bureau va gastar 1’9 milions d’euros entre 2004 i 2006 per a la trobada que va organitzar l’Institut Nóos.

Comparteix

Icona de pantalla completa