Diari La Veu del País Valencià
Carta de la Plataforma pel Comerç Valencià al conseller Buch
València
27 d’agosto de 2014

AL CONSELLER d’Economia, Indústria i Comerç de la Generalitat Valenciana.

Sr. Conseller En Máximo Buch. En nom de la Plataforma pel Comerç Valencià li volem exposar les següents inquietuts davant del macroprojecte de centre comercial i d’oci “Puerto Mediterráneo de Paterna”.

Des de la Plataforma el fem sabedor del nostre posicionament inequívoc en defensa d’un model de comerç local i de proximitat, emplaçat dins dels nuclis urbans dels nostres pobles i ciutats i, per tant, la nostra ferma oposició al complex Puerto Mediterraneo, per ser i suposar el model contrari del que nosaltres defensem.

El Comerç de Proximitat és racional, sostenible, crea llocs de treball i vertebra la vida i la convivència en la trama urbana dels nostres municipis.

Sense anar més lluny el passat 19 d’agost l’alcalde de Manises, En Francisco Izquierdo, del seu mateix partit, declarava “el compromís del nostre govern amb el comerç local, puix és el que dóna vida al municipi i impulsa l’activitat econòmica“. Així mateix el regidor de “Empleo y Desarrollo”, En José Bustamante, deia que “el comerç local és font de cració d’ocupació i, per tant, de riquesa”. Per aquests motius “l’Ajuntament de Manises, i el seu equip de govern, rebutja el centre Puerto Mediterráneo que impulsa l’Ajuntament de Paterna”.

El passat 4 de juliol els sotasignants presentarem, per Registre d’Entrada de l’Ajuntament de València, un escrit sol·licitant una entrevista a l’Alcaldessa de València, Sra. Barberà, i així mateix al President de la Generalitat, l’excel·lentíssim Sr. Fabra, per tal de demanar-los la derogació de la normativa que declara a València quatres Zones de Gran Afluència Turística, normativa aprovada per la seua Conselleria d’Economia, Indústria i Comerç, que permet l’obertura dels Centres Comercials tots els diumenges de l’any.

El fem sabedor que, evidentment, som contraris a aquesta LIBERALITZACIÓ dels horaris comercials, ja que representa una competència deslleial i una perduda de quota de mercat per al xicotet comerç o comerç tradicional. Des de la Plataforma exigim el respecte amb el horaris comercials i el calendari de festius aperturables, puix que la conciliació de la vida laboral i familiar està en joc, així com la continuitat dels nostres comerços.

Els desequilibris que comporten més centres comercials, en una zona geogràfica que no té cap necessitat ni demanda de nous espais d’aquestes característiques, és molt roín per al model que defensem i representem de COMERÇ LOCAL.

Sr. Conseller, al municipi de València hi ha un nombre d’aturats de 78.737 persones, a Torrent 11.045, a Paterna 8.209, a Mislata 5.490, per posar només alguns exemples. El Partit Popular diu que la seua principal preocupació és reduir la desocupació. Si el sector comercial és important, des d’un punt de vista de creació d’ocupació, és perquè molts milers de treballadors autònoms podem mantindre els nostres negocis i viure d’ells. Tanmateix l’obertura de més centres comercials i l’obertura en diumenges, portarà inexorablement al tancament dels nostres negocis.

Hi ha estudis que demostren que la distribució comercial als grans centres comercials genera només un 20% d’ocupació al sector, mentre que el 80% d’ocupació es dóna al xicotet comerç de proximitat. És per tant una mesura a favor de la creació d’ocupació, la defensa del model de comerç d’escala familiar o de tipologia d’empresa PIME. Mentre que el model de Gran Superfície genera menys llocs de treballs i amb menys beneficis per als seus treballadors.

Amb el Comerç Local, guanyarem en qualitat de vida als municipis, fent la vida millor i més fàcil per a les persones i les famílies en el seu conjunt. Entre els interessos d’un grup inversor-financer, amb un projecte de macroinstal·lació terciària carent de demanda i necessitat, i la defensa de milers i milers de comerços que donen vitalitat, color i vida al conjunt de les poblacions valencianes, vosté ha de posicionar-se en favor de l’interés general.

Per tot això li sol·licitem la PARALITZACIÓ del projecte PUERTO MEDITERRÁNEO i una aposta decidida en favor del COMERÇ TRADICIONAL.
Atentament, una cordial salutació.

Signen: Salvador Ballesteros, Salud Lis, Carles Muñoz, Carmen Moreno, Nieves clemente, Mauro Lorenzo, José Fco Belda, Silvia Muñoz.

Comparteix

Icona de pantalla completa