Diari La Veu del País Valencià
La Vall de Segó, com ara sempre?
El passat 26 d’agost van saltar totes les alarmes: des d’Acció Ecologista-Agró ens informaven que havien tallat un dels oms negres del Molí de Baix de Benifairó de les Valls. El dia 27 ens arribava una notícia encara pitjor: els havien tallat tots.

Immediatament ens vam dirigir a l’alcalde, que ens va informar de l’existència d’un projecte dels propietaris dels horts contigus autoritzat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria de Medi Ambient per tal de reconduir el barranc que discorre pel costat del Molí.

La pèrdua d’aquests oms negres suposa una minva molt important en el patrimoni natural del nostre poble. Els arbres havien resistit durant més de seixanta anys a totes les inclemències de l’oratge, els canvis en l’agricultura i les plagues. De fet, són dels pocs oms negres que queden a la Vall de Segó, uns arbres que anys enrere era possible veure arreu del nostre paisatge, però que avui dia estan molt amenaçats. La pèrdua patida amb la tala d’aquests arbres és d’una magnitud que no podem calcular. Estem parlant d’arbres que han estat objecte d’estudi per part de Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) per la seua resistència a les plagues que han acabat amb bona part dels oms negres i que, a més, la Generalitat Valenciana ha utilitzat per al seu banc de llavors.

Molt sovint no som capaços d’apreciar el que tenim a Benifairó i a Les Valls en general. Estem en un paratge únic, hem sabut preservar el nostre patrimoni natural d’una febre de la rajola que ha destruït el territori en molts altres pobles. Però no sabem donar-li la importància real que té. Tenim molts arbres que, encara que no estiguen considerats com a monumentals, tenen totes les característiques per a arribar a ser-ho; tenim un sistema de canalització d’aigües i unes normes d’ús de les aigües de la Font de Quart que són úniques, però pareix que, com no dóna diners, no importe.

A hores d’ara només podem lamentar-nos de la pèrdua de part del nostre patrimoni natural, però cal que aquesta lliçó no quede en res. Per això, des d’Esquerra Republicana, presentarem una moció a l’Ajuntament de Benifairó de les Valls per garantir la protecció dels brots d’om negre que encara queden al Molí de Baix, així com la necessitat d’elaborar i aprovar amb la major brevetat possible un inventari d’arbres protegits, per tal de no perdre’n cap més i per tal de no malbaratar ni un tros més del nostre patrimoni natural. A més, també caldrà plantejar un projecte de rehabilitació del Molí, en especial tota la part referent a la conducció d’aigua, per tal que els veïns i veïnes de Benifairó de les Valls puguem gaudir de l’herència que ens han deixat les generacions anteriors.

Perquè el patrimoni natural de què gaudim és qualitat de vida per als nostres veïns i veïnes, i una possibilitat de desenvolupament respectuós amb el medi ambient. Tanmateix, hem de mantindre’l conservat i protegit, impedint-ne la destrucció, que han patit ara els oms del Molí de Baix. Perquè volem que la Vall de Segó estiga com ara, sempre.

Joan Vea Badenes

Regidor d’Esquerra Republicana a Benifairó de les Valls

Comparteix

Icona de pantalla completa