Diari La Veu del País Valencià
Nou curs escolar, tot a pitjor
El passat 1 de setembre va començar el nou curs escolar a totes les escoles del País Valencià. Els i les mestres s’incorporaven a la feina després de dos mesos de vacances molt qüestionades, encara, per molta gent però realment necessàries i merescudes. Es van incorporar per començar a preparar el curs 2014-2015, tot i que a finals de juny ja es van deixar prou feina enllestida. Però aquest curs ha començat amb diverses novetats que aniré desglossant durant aquest article.

La primera, és que les classes havien de començar el dia 3 de setembre. És a dir, dos dies per fer algun Claustre informatiu, rebre a companys i companyes noves en el mateix, reunions de cicle, comissions pedagògiques, adequar aules, etc. Sembla que no, però sense alumnes també es fa feina, que les coses no es preparen soles. I clar, el dia 3 de setembre tots els xiquets i xiquetes a les classes, després d’un llarg estiu. Us podeu imaginar la calor que pot fer en una classe amb 25 alumnes un 3 de setembre? Doncs ja li podeu preguntar als i les que han fet classes als patis, o han sofrit marejos i desmais, o escoles que han suspés les classes… Així anem.

La segona novetat és que es comença a aplicar la LOMQE. Els canvis sustancials són a 1r, 3r i 5è de Primària. El Coneixement del Medi passa a dividir-se i a avaluar-se en dues parts diferens: Socials i Naturals. A més, a 5è desapareixen les proves de nivell i passen a realitzar-se a finals de 3r de Primària, on evidentment la lectura comprensiva no està tant desenvolupada com a 5è. Però la joia de la corona encara està per vindre. A part de que la religió continua a l’escola de manera avaluable, enguany qui no trie religió haurà de fer l’assignatura de “Valors Cívics”. Qui fa religió queda exempt d’aquesta i a més és de caràcter avaluable. Uns valors cívics que una part de la classe ha de saber i que els i les qui fan religió sembla que no tenen perquè saber-los. Doble adoctrinament moral a les aules; el dels cures i els de Wert.

La tercera, són el nou repartiment d’hores de les diferents matèries. Les sessions durant l’horari d’hivern seran de 45 minuts i en el d’estiu 50. A la semana l’alumnat tindrà 30 sessions de 45 minuts i 20 de 50 minuts respectivament. En general seran 6 sessions de Matemàtiques, 5 de Valencià, 5 de Castellà, 2 de Naturals, 2 de Socials, 3 d’Anglés, 2 d’Educació Física, 2 de Música, 2 de Religió o Valors Cívics i 1 de Plàstica. Ara bé, hi ha algun canvi important. L’alumnat de 5è tindrà 1 hora menys de Matemàtiques que la resta de cursos i a més no tindrà Plàstica. Per què no en tindrà? Perquè la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana va proposar l’assignatura de “Cultura Valenciana”.

I ací ve la quarta novetat. Primer de tot llevem a l’alumnat una assignatura on es treballa l’expressió artística i personal, l’ordre, l’atenció i concentració, el silenci, etc. I segon, es proposa una assignatura on el valencià, la literatura i història del segle XX, entre altres, no estan reflexades. I és més, fets rellevants com la Corona d’Aragó, la Guerra de Successió i el gran Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster i les Normes de Castelló queden en un segon terme o ni tan sols són mencionats. Sí que tenen importància la nostra geografia, festes, gastronomia i Estatut d’Autonomia. Ah, se m’oblidava, dels bous al carrer ni parlar, cosa que almenys sí celebre.

I a tot açò cal sumar-li l’augment de les ràtios per classe i més retallades. Com veieu aquest curs no estarem gens avorrits. Ara bé, per molt que ens dificulten la feina i facen que tot vaja a pitjor, els i les mestres donarem el màxim possible i no ens llevaran la il•lusió d’una feina que estime m. És més, els xiquets i les xiquetes es mereixen una educació pública i de qualitat i continuarem lluitant juntament amb pares i mares perquè així siga. Sigueu benvinguts i benvingudes al nou curs escolar, on tot va a pitjor però on no tirarem la tovallola.

Pablo Gil Navarro

Comparteix

Icona de pantalla completa