Primàries: l’hora de la ciutadania, per Antonio Montiel

24 setembre 2014 01:00h
Dir que el franquisme no va morir amb el seu fundador no sembla que siga massa original. Però d’alló que vull parlar ara no es dels seus fills i beneficiaris, reciclats en demòcrates i dedicats molts d’ells al mon financer i els negocis, com el cas de Martín Villa, ni tampoc de com eixa pràctica s’ha arrossegat i ampliat fins a llindars intolerables en la democràcia nascuda de la transacció constitucional, des de Rodrigo Rato o Zaplana fins Narcís Serra o Pedro Solbes.

Una altra herència cultural del franquisme, i de les mès dificils de superar, es la que desqualifica la participació política. Sembla ser real aquella anècdota que contaven del dictador quan aconsellava, fins i tot als seus propis ministres, que “no es capficaren en política”. Això es precisament el que els nostres avis i la major part dels nostres pares ens repetien quan alguns i algunes intentàvem escorar la transició cap a un trencament amb la dictadura i els seus agents.

Avui quan la crisi ha posat damunt la taula la feblesa de les nostres institucions democràtiques i la fragilitat d’un estat del benestar a mig construir, alguns dels mites de la transició han botat per l’aire i entre ells, per fortuna, el de la passivitat i la delegació política com a garantia d’estabilitat i eficàcia del sistema, condicions respecte de les quals el bipartidisme ha vingut exercint com a suposat garant.

Els partits polítics sacsats per la profunditat i intensitat de les demandes de una ciutadania indignada per l’agressió a allò que, com els mínims del benestar o una certa igualtat d’oportunitats i la mateixa democràcia, considerava ja com cosa pròpia, han hagut d’adaptar-se a la nova situació i posar les seus envellides estructures i pràctiques politiques al dia. Cert que alguns amb més oportunisme que convicció, però pràcticament tots estan replantejant-se la connexió amb la ciutadania, la seua democràcia interna i, fins i tot, les formes d’elaboració dels seus programes i d’elecció dels seus dirigents i candidats.

Les primàries han aplegat per a quedar-se al si dels partits polítics, prompte no n’hi haurà cap que, d’una forma o altra, no les incorpore a la seua vida orgànica. Però les primàries no han de servir tan sol com a mètode per a triar persones, sinó com a revulsiu per fer més permeables, inclusius i flexibles els partits polítics. És qüestió de temps però també de ineludible evolució democràtica.

Més enllà de l’error del PSPV, disciplinat sempre davant Madrid, que sembla haver perdut l’oportunitat de implicar a la ciutadania en l’elecció de les seues candidatures que finalment seran massa convencionals com per poder contribuir a un bon resultat autonòmic; les primàries ja convocades per EUPV que, per primera vegada, obri l’elecció del seu candidat a la presidència de la Generalitat als no afiliats, i en major mida les primàries obertes i per a triar la totalitat de la llista que sembla convocaran Podem i Compromís, si aconsegueixen sortejar amb èxit les seues controvèrsies internes, són una magnífica oportunitat per implicar a la ciutadania en un procés de canvi polític que sacsege les tradicionals relacions de poder en el si de les organitzacions més enllà de la cita electoral i les traga d’una abstracció estèril.

Encara és prompte per saber si seran possibles acords pre o post electorals, però el clam ciutadà pel canvi polític no pot quedar reduït a sanejar les institucions desallotjant al PP. El canvi real ha d'aconseguir la definitiva transformació democràtica de les organitzacions i de les formes de fer política per tal de posar-les definitivament al servei de la ciutadania.

Com ciutadans i ciutadanes no podem deixar d'aprofitar aquesta ocasió per tal de espentar no solament un canvi de majories sinó també un veritable canvi polític. Avui torna a ser l’hora de fer justament tot el contrari d’allò que recomanava el vell dictador, es el moment de fer POLÍTICA.


Antonio Montiel Márquez
Advocat i Professor de Ciència Política i de l'Administració

Universitat de València
next