Diari La Veu del País Valencià
El jutge atribueix a Camps i Barberá delictes de frau, malversació i prevaricació
EFE / Palma de Mallorca

Castro ha remès hui al Tribunal Superior de Justícia valencià una exposició raonada de 70 pàgines per a recolzar la proposta que aquest tribunal assumisca la competència de la instrucció del cas Nóos pel que fa als fets de València i a Camps i Barberá, per ser tots dos aforats.



Segons el jutge, les contractacions a l’Institut Nóos per part d’administracions públiques van ser actes “estrictament voluntaristes” que no obeïen a procurar l’interès general sinó “solament al desig de doblegar-se a les exigències, que per molt cortesament que es plantejaren no deixaven de ser-ho, d’Iñaki Urdangarin en atenció al seu parentiu amb la Casa de S. M. el Rei”, amb adjudicacions a dit.

Afegeix que Camps i Barberá assentien verbalment “a allò que els oferien”. El jutge assenyala que de la recerca del cas Nóos es desprenen “indicis racionals que en la ciutat de València havien tingut lloc una sèrie de fets d’aparença delictiva” en els quals Camps i Barberá han pogut tenir “decisiva i imputable intervenció”.



En aquesta causa s’investiga el presumpte desviament de fons públics a l’Institut Nóos, presidit per Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, al qual les administracions valencianes van aportar 3,5 milions per a organitzar les tres cimeres València Summit de 2004, 2005 i 2006 i per a elaborar els projectes dels Jocs Europeus i els de la Joventut, que no van arribar a celebrar-se.

El jutge detalla que el conveni es va subscriure “sense que s’iniciara absolutament cap procediment administratiu de contractació”, perquè, per a l’aleshores president Camps “era molt conegut” que al capdavant de Nóos estava Urdangarin, “a les pretensions del qual entenia que era obligat accedir en atenció al fet que era gendre del Rei”.



Segons el jutge, el conveni documenta “el que ‘de facto’ estava ja pactat pel president de la comunitat i l’alcaldessa de València” per a celebrar el València Summit, ja que Nóos va començar a treballar en l’esdeveniment abans que se signara.

Barberá diu que en l’escrit del jutge hi ha “falsedats determinants”

L’alcaldessa de València, Rita Barberá, ha recriminat al jutge que instrueix el cas Nóos, José Castro, la seua “falta de rigor” i ha dit que en el seu escrit raonat hi ha “alguna falsedat determinant” i “judicis de valor” que veu “impropis” en una exposició per a demanar que s’investigue un possible delicte.



Barberá ha advertit que el text “falta a la veritat” quan afirma en la seua quarta pàgina que la Fundació València Convention Bureau està “participada majoritàriament per l’Ajuntament de València”, i ha negat que assistira un dia concret a un menjar a La Zarzuela amb els responsables de l’Institut Nóos perquè ella no pot “estar en dos llocs alhora”.

Puig: “És un suborn polític”

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha afirmat hui que l’alcaldessa de València, Rita Barberá, hauria d’haver assumit la seua responsabilitat en el cas Nóos, en el qual el jutge ha apreciat indicis de la seua participació i la de l’expresident de la Generalitat Francisco Camps, en diversos delictes.



Puig ha assenyalat, en roda de premsa, que el que ha passat en aquest cas “és molt gros” i ha destacat que una cosa són les responsabilitats jurídiques i una altra, les polítiques. En aquests moments, ha dit, “amb tot el que sabem ja, l’alcaldessa hauria d’assumir la seua responsabilitat política” perquè la recerca diu que “com a mínim s’han triplicat els serveis” i que “és evident” que a Iñaki Urdangarin, “demanara el que demanara, li ho donaven”.

“Sort que no va demanar més”, ha dit Puig, per a qui s’ha produït un “suborn polític” perquè “a canvi d’açò, s’arreplegaven fotos per a guanyar eleccions”, i açò no sap si és “suborn propi, impropi o diferit, però haver-ne, n’hi ha”.


Comparteix

Icona de pantalla completa