Ho confesem, no ens importaria tindre la seua alçària. Però el que no volem és ser com Bill Murray en Groundhog Day (El Dia de la Marmota en Espanya). Però ja van cinc anys que tot es torna a repetir.

El Govern valencià parla d’indústria, competitivitat, internacionalització i excel∙lència. El Govern, ara d’Alberto Fabra, presumeix de tindre uns Instituts Tecnològics que són l’avantguarda del sector. Fins i tot ­ací ens atrevim amb tot­: hem fet una Estratègia de Especialització Intel∙ligent en Recerca i Innovació (RIS3) amb un Partit Popular que fa una Proposició No de Llei a les Corts Valencianes per a recolzar dita RIS3*.

I tot, per a què? Potser per a que els ciutadans pensem que tenim un govern que es preocupa per la indústria. Que es preocupa en invertir en R+D+i perquè no pensa en els rèdits electorals sinó en el nostre futur, en assolir que la nostra indústria siga més competitiva i que responga també a les necessitats de la nostra societat.

Però, com l’any passat i els altres quan governava “el polític més exemplar d’Espanya”, resulta que ens diuen una cosa per altra. Estan tan acostumats que enguany ens han deixat fins i tot els números per escrit (els seus). Així, quan han redactat la RIS3 ens han dit: els Instituts Tecnològics (IT) necessiten 34 milions d’euros per assolir els seus objectius. Però ni els consellers Buch ni Moragues ho han tingut en compte i el pressupost per a 2015 serà de 23 milions per als IT. Un 30% menys del que necessitem segons ells!

Altra volta es torna a repetir la mateixa història, és a dir, molta llet i poc formatge. És el nostre dia de la marmota on la Generalitat parla d’innovació però no destina els recursos que toquen. El problema és que açò no és una pel∙lícula i pel camí s’han perdut 600 llocs de treball als IT, la inversió en R+D+i valenciana està ja un terç per baix de la mitjana estatal i el canvi de rumb cada volta ens costarà més recursos i temps. Qui sap on estarem a 2015, però el que tenim clar és que no volem que l’any vinent tornem a ser com Bill Murray.

Amparo Roca i Andreu Romero. Comissió Permanent de l’Assemblea de Representants dels Treballadors dels Instituts Tecnològics.

*RIS3 són les sigles del programa europeu d’innnovació regional Research and Innovation Smart Specialisation (Estratègia d’Especialització Intel·ligent en Investigació i Innovació).

Comparteix

Icona de pantalla completa