Diari La Veu del País Valencià
El Síndic demana al Consell un calendari de pagaments raonable de beques escolars
EFE / País Valencià

El Síndic de Greuges, José Cholbi, ha instat la Generalitat a evitar el retard d’un any en el pagament de les ajudes a la compra de llibres de text i que garantisca el pagament d’aquestes beques a les famílies que encara no han cobrat o, almenys, “establisca un calendari de pagament raonable”.

Cholbi, en diversos suggeriments, demana a les Conselleries d’Educació i d’Hisenda i Administració Pública mesures per a “satisfer la demanda existent, real i potencial, d’una educació de qualitat” i que la concessió de les beques es base en “criteris vinculats a la capacitat econòmica” de les famílies.

El Síndic ha respost així a les queixes de sis famílies d’alumnes d’instituts de les localitats de Mislata i Xirivella, que s’han queixat davant la institució pels impagaments de l’ajuda per a comprar llibres de text, que haurien d’haver cobrat al final del passat curs escolar, 2011-2012.

Per a la majoria d’aquestes famílies, “amb ingressos mínims”, no haver rebut la transferència per a adquirir material escolar al final del curs següent els suposa “un greu perjudici”, asseguren en els seus escrits.

La Conselleria d’Educació explica al Síndic que va resoldre adjudicar beques a aquests alumnes i, al setembre de 2011, la Direcció general d’Ordenació i Centres Docents va traslladar les propostes de pagament a Hisenda perquè “tots els alumnes pogueren rebre les ajudes en els comptes corrents a principis del mes de setembre” d’eixe any.

Per la seua banda, la Conselleria d’Hisenda indica que, malgrat haver rebut les propostes de pagament, la Generalitat procedeix a abonar les ajudes “de la forma més ràpida possible dins de les línies de liquiditat disponibles”.

Reconeix així, que les beques estan pendents de pagament però que, d’acord amb el que es disposa en la Llei d’Hisenda Pública de la Generalitat, “no li és aplicable el termini de dos mesos des de la data de naixement de l’obligació establit en el mateix”.

Després de conéixer els arguments de l’administració autonòmica, Cholbi puntualitza que el retard d’un any en l’abonament d’aquestes ajudes als alumnes que van resultar beneficiaris “no pot meréixer l’aprovació d’aquesta institució”.

La Sindicatura valora que àdhuc en època de crisi econòmica la Generalitat haja mantingut aquestes ajudes a l’estudi i “comprén” que s’hagen de fixar uns criteris per a determinar quines famílies es troben en una major situació de necessitat econòmico-social, “i fins i tot que s’endurisquen els requisits per a accedir a les mateixes”.

No obstant açò, considera que la Conselleria d’Educació ha d’adoptar les mesures necessàries per a “satisfer la demanda existent, real i potencial, d’una educació de qualitat”.

Segons Cholbi, en l’actual conjuntura econòmica és “denominador comú” la tardança de l’Administració a satisfer les beques escolars, sobretot les relatives als serveis de menjador i transport escolar, o a les destinades a l’adquisició de llibres de text, com en aquest cas.

En aquest sentit, el Síndic de Greuges entén que la política pública de beques i ajudes “ha de partir de criteris vinculats a la capacitat econòmica a l’hora de fixar les condicions d’adjudicació de les subvencions fixades en aquestes”.

Les ajudes a la compra de llibres de text es realitza amb càrrec als pressupostos autonòmics i, en el futur, aspiren a aconseguir la gratuïtat d’aquest material escolar en el nivell educatiu obligatori, per a complir així amb “l’obligació constitucional d’un ensenyament bàsic i obligatori gratuït”, puntualitza el Síndic.

El programa de gratuïtat de llibres de text, fins a la seua total implantació, coexistiria juntament amb la convocatòria d’ajudes de llibres per a l’alumnat que cursara estudis d’ESO durant el curs 2011-2012.

Precisament en els Pressupostos de la Generalitat per a 2011, es va incloure una línia denominada ‘Gratuïtat de llibres de text’, malgrat que molts pares beneficiaris de les ajudes no les havien cobrat al final del curs 2011-2012.

Comparteix

Icona de pantalla completa