Diari La Veu del País Valencià
Xàbia prepara la primera setmana de la mobilitat sostenible
Xàbia prepara xarrades, tallers i excursions per a la primera setmana de la mobilitat sostenible

Les activitats de el “dia sense cotxes” se centralitzaran en el Primer Montañar

Xàbia. Dilluns, 16 de setembre de 2013.

L’Ajuntament de Xàbia ha confeccionat un ampli programa d’activitats per a celebrar la I Setmana de la Mobilitat Sostenible. Es tracta d’una iniciativa que plasma el seu compromís amb un projecte europeu que impulsa l’ús d’energies netes per al transport, al que Xàbia s’ha adherit recentment.

El regidor d’Esport, Juan Luis Cardona, ha explicat que són moltes les associacions i persones que s’han involucrat en aquesta primera commemoració, en la qual a més de la seua regidoria estan implicades les de Transports, Turisme i Medi ambient. Entre tots s’ha confeccionat un calendari de xerrades, tallers i excursions ecològiques que es perllongaran del 16 al 22 de setembre. No obstant açò, la setmana de la mobilitat sostenible s’obrirà de manera simbòlica aquest mateix divendres amb la inauguració de la nova estació d’autobusos, un projecte llargament demandat pels ciutadans i que s’espera que siga un impuls al transport públic, ha assenyalat l’alcalde, José Chulvi. També amb aquesta intenció, l’empresa concessionària Autocars Enturo oferirà el seu servei de transport urbà de forma gratuïta durant el dilluns 16 de setembre.

Aquest mateix dia i el dimarts, el programa se centra en conferències sobre mobilitat en els col·legis i una primera eixida amb bici per a tots els públics (dimarts a les 16’30 hores) que ofereix la tenda Gurugú Bicicletes. El dimecres serà Xàbia’s bike qui guie una ruta nocturna per a ciclistes que partirà a les 20’30 hores des de la tenda, i el dijous a les 16’30 hores tornarà a repetir-se l’excursió des de Gurugú. Com ha indicat l’edil d’Esports, ambdues tendes prestaran bicicletes de forma gratuïta, segons disponibilitat, a aquells que no tinguen i les reserven.

El divendres dia 20 també s’ha programat una marxa nocturna a peu des del port a l’arenal (anada i volta), mentre que el dissabte al matí Gurugú bicicletes torna a oferir rutes guiades per a persones de nivell baix i mitjà, i Xàbia’s Bikes guiarà a la vesprada recorreguts amb bicicleta de carretera.

També el dissabte a la vesprada, hi haurà una ruta de senderisme oferida pel departament de Turisme; una excursió que eixirà des de l’oficina del poble a les 17 hores per a pujar als molins de la plana. L’altra ruta se senderisme serà el diumenge a la vesprada i partirà de l’oficina de turisme del passeig del tennista David Ferrer, en l’Arenal, per a passejar pels miradors de la Calablanca, Caletes i Portitxol. Per a participar en qualsevol d’aquestes excursions gratuïtes cal inscriure’s en les oficines de turisme o cridar al 965794356.

El diumenge 22, i dins d’aquesta setmana de la mobilitat, Xàbia celebrarà per primera vegada el dia sense cotxes. Es tallarà al tràfic un tram del Primer Montañar (des de l’encreuament amb el carrer Bolonya fins a l’altura de l’hotel Solymar) i s’instal·laran en aquest vial al costat del mar unes carpes on se centralitzaran les activitats a partir de les nou del matí.

Cotxes elèctrics, patinatge, circuits de skate i bici i una quedada per a passejar els gossos

Haurà eixides amb bici, xarrades i exposicions sobre vehicles elèctrics, tallers sobre ciclisme, reparacions de bicicleta i s’explicaran experiències sostenibles com els viatges compartits o l’engegada d’una empresa que es dedica al repartiment amb bicicleta. També s’instal·larà una pista de skate per a patinets i monopatins i una gymcana de bicis per a xiquets i adults. Hi haurà un petit taller sobre patinatge, una excussió i eslàlom i, finalment, un passeig caní organitzat per la protectora d’animals APASA, que ha programat l’eixida en grup per a passejar els gossos des de Xàbia Park al port.

A més de les activitats, l’Ajuntament ha tingut diversos gestos de suport al transport ecològic, com la recent implantació de cinc nous punts de aparcabicis, que s’inclouen en la nova edició de les guies de rutes cicloturistes, o l’@repintar de les cicles calles.

En la presentació de la Setmana de la Mobilitat, que enguany gira al voltant del lema “La ciutat sense el meu cotxe. Mou-te per un aire més net”, han estat a més de l’alcalde i el regidor d’Esports, l’edil de Transport Urbà, Tere Bisquert, la responsable de Medi ambient, Doris Courcelles i el regidor de Turisme, Antonio Miragall, a més de representants d’entitats col·laboradores.

Ajuntament de Xàbia

Comparteix

Icona de pantalla completa