Diari La Veu del País Valencià
Catosfera Girona 2015: Internet, estructura d’estat
Des de l’aparició a la meitat dels anys 90, Internet no ha parat de créixer i evolucionar arreu del planeta. A Catalunya, no només no n’ha estat una excepció, sinó que ha resultat una eina especialment útil i eficaç per posicionar el nostre país, la nostra llengua i la nostra cultura a escala mundial. Les xifres parlen per si soles.

Malgrat que el català és la 75a llengua del planeta en nombre de parlants, la situació del català és bastant potent a la xarxa. Estem entre les 23 primeres llengües més actives d’Internet. Ocupem la 19a posició a Twitter en volum de piulades, i la 17a posició a Viquipèdia pel que fa a nombre d’articles (a banda que el català va ser la segona llengua d’ús d’aquesta gran enciclopèdia, just després de l’anglès, i abans de l’alemany). Ens trobem entre les 10 i 15 llengües més actives del món, segons Google. I dels 10 webs amb més visites de tota la xarxa, n’hi ha 6 que ja treballen amb la llengua catalana. Segur que les xifres es poden avaluar des de moltes òptiques diferents, però el que és indiscutible és que la llengua i la cultura catalanes han estat les primeres en disposar d’un domini propi (el .CAT), que ens permet anar per la xarxa amb document d’identitat propi. Una efemèride, que celebrarà els seus primers 10 anys el proper 16 de setembre.

Internet s’ha convertit en una finestra que ens ha permès sortir al món i donar-nos a conèixer a partir dels nostres propis mèrits i a partir de les nostres voluntats. Sense demanar permís a ningú. Sense passar per Madrid. I hem sabut aprofitar l’ocasió per fer-nos veure. Per això seria impossible explicar la situació política, social, cultural i econòmica actuals sense entendre fins a quin punt ha estat important la xarxa per a fer aquest salt qualitatiu.

Que Google, Twitter o Facebook parlin català. Ser la seu del principal congrés de mòbils del planeta. Crear una aerolínia puntera a Europa com Vueling, un joc tan universal com el Candy Crush… o ser capaços de muntar una via catalana de 400 km, de mà en mà. Res de tot això hagués estat possible sense Internet. Per tot el que us he explicat, i per molt més, crec que Internet és una estructura d’estat, i que davant dels nous horitzons que se’ns anuncien estarà bé aturar-nos una estona per parlar-ne. Fer balanç, per saber on som i cap a on volem anar.

Això és el que farem a les jornades de la Catosfera que en els propers dies celebrarem a Girona. Sota la premissa d’’Internet, estructura d’estat‘, parlarem de projecció internacional, de legalitat, d’entreteniment, de turisme, de cultura, de comunicació, d’educació, de cinema, de música… i tancarem dissabte 28, amb uns del pilars més importants: la participació de la gent. Perquè sense la participació de la gent, no haguéssim estat capaços de fer tot el que hem fet.

Us esperem a Girona, la capital de la Internet catalana. Del 20 al 28 de març. I us recomano que us inscriviu, que tot i que els espais són molt grans, l’aforament és limitat. Ens veiem els propers dies a Girona!

Joan Camp

Comparteix

Icona de pantalla completa