Diari La Veu del País Valencià
Per què una setmana pel Xúquer a Alzira?
EL PER QUÈ D’UNA SETMANA PEL XÚQUER A ALZIRA

En realitat hi ha dues preguntes en aquest enunciat, la 1a és per què calia fer una setmana pel Xúquer?

Habitualment qualsevol campanya de conscienciació que es monta té com a objecte:

-La defensa d’algun element (viu o inert) o
-Estimular una actitud saludable, humanitària, ecològica…
Però sempre és una crida a la societat cap a un element que està necessitat d’ajuda i de caliu.

La situació del Xúquer, permeteu-me que utilitze un símil, és la d’un malalt greu que ha eixit d’un infart (el cor es queda sense sang, com ja li ha passat al riu unes quantes vegades), i està tractant de recuperar-se. Però li han fet un diagnòstic equivocat i han prescrit un tractament totalment erroni, el PHX, que en lloc de posar solució:

– A la sobreexplotació
– Al manteniment de l’Albufera,
– Als cabals mínims i
– A les necessitats d’aigua per beure d’alguns pobles de la Ribera.

Aquest PHX permet continuar amb una línia que condueix a la mort del Xúquer i de l’Albufera.

La gota que fa vessar ja el got, seguint el símil, és que aquest malalt greu van a traure-li més sang per atendre un altre pacient, això ni més ni menys és el transvasament que vol fer-se des d’Alarcó a Alacant: traure més aigua d’un riu sobreexplotat cap a una nova destinació. Si això anaren a fer-li-ho al nostre pare ho permetríem? Jo crec que no, doncs el Xúquer és el pare de la Ribera i la nostra comarca i Alzira, tota Alzira, ha de dir rotundament que no.

Aquesta és una lluita de David contra Goliat, una lluita dels ciutadans contra els usuaris, que administren un be que és de tots, el riu, com a ells els interessa. I si nosaltres, els ciutadans, abandonem la lluita els que volen aprofitar el riu fins a l’última gota tindran una gran alegria perquè ningú els crearà problemes, com els que van a tindre prompte en els tribunals de justícia espanyols a causa dels pleits formulats i en la UE per la queixa que s’ha presentat per incompliment de la normativa europea.

La 2a pregunta és per què a Alzira?

Al llarg d’aquests anys, com a membre de Xúquer Viu, hem recorregut molts pobles de la comarca fent activitats de tot tipus:

-Reivindicatives,
-Informatives,
-Festives…,
I hem apreciat que Alzira, la capital de la Ribera Alta, no ha assumit la defensa del Xúquer amb la mateixa implicació que han fet altres pobles de la comarca. Això vol dir que cal continuar esforçant-se per sensibilitzar a la societat alzirenya sobre l’enorme valor que té el Xúquer i la problemàtica que està patint.

Alzira no pot viure d’esquena al riu,
– quan ha comptat amb un poeta com Ibn Jafaja que va crear eixos bells poemes del riu on es veu com se l’estimava o
– quan Alzira és una ciutat on les seues aigües fa 750 anys que reguen i enriqueixen els seus camps.

En la darrera assemblea oberta de la Mesa pel Xúquer, que es va fer per desembre ací a Alzira, es va aprovar organitzar una setmana d’activitats pel Xúquer en Alzira a fi d’anar canviant aquesta tendència:

-Proporcionant una informació sobre la situació més actual del riu i el futur al que estem encaminats.
-Intentant despertar una sensibilitat d’estima cap al nostre riu.
-Escampant entre la ciutadania aquest missatge: “El Xúquer necessita la nostra ajuda. Pren part!!”
Es va fer una crida ampla a les organitzacions locals per participar i les que van respondre hem format part de la Comissió Organitzadora (Ribera en Bici, Xúquer Viu, UGT, CCOO, STEPV, CODERI, Compromís, EU, PSOE, ERPV).

Està clar que si hem arribat a eixa desconnexió tan gran entre la gent i el riu, entre Alzira i el Xúquer, no va a solucionar-se en una setmana, que més voldríem!, però cal pegar passos en eixa direcció. I si cada any o dos s’organitza una setmana semblant, si van comprometent-se més institucions, especialment l’ajuntament, es fàcil que un dia no molt llunyà Alzira deixarà de viure d’esquena al riu i i tornarà a considerar al riu allò que és

-l’element natural més important per a la nostra terra
-l’ànima de la Ribera
-el nostre tresor
A mi em dóna la impressió que ja estem anant en eixa direcció, perquè l’acte que férem el dissabte dia 7 baix del Pont de Ferro, Fem Pinya pel Xúquer, va ser un èxit i va tindre una bona participació.

I el passeig fluvial vora el Xúquer que està fent l’ajuntament facilitarà eixe acostament.

Però açò és una tasca de tots, és una missió necessària i bonica a la que convidem a tots els ciutadans d’Alzira. Esperem que la gent PRENGA PART i que assistisca als actes programats de la Setmana.

Roger Pons, portaveu de Xúquer Viu

Comparteix

Icona de pantalla completa