Diari La Veu del País Valencià
La DO Kaki Ribera del Xúquer, millor Indústria Alimentària
RedactaVeu /Madrid/València

La DO Kaki Ribera del Xúquer, el xef José Andrés, l’empresa Rafael Alonso Aguilera, el restaurant La Bola, Castillo de Canena, Hacienda Queiles, la revista Sobretaula i Castella-la Manxa TV han sigut reconeguts amb els Premis Aliments d’Espanya 2012.

Segons ha informat el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama) en un comunicat, aquests guardons “reconeixen la labor d’empreses i professionals que s’han distingit per produir, oferir i divulgar entre els consumidors aliments de qualitat”.

La DO Kaki Ribera de Xúquer, de l’Alcúdia, ha sigut triada com a millor Indústria Alimentària de 2012 per la seua tasca d’innovació en el desenvolupament d’un cultiu alternatiu amb noves varietats, per a aconseguir un producte diferenciat adaptat al mercat.

Des del Ministeri han destacat la seua capacitat per aglutinar més de 6.000 agricultors i 14 cooperatives, així com la seua aposta per una comercialització organitzada en l’exterior, “exemple d’integració comercial i principal motor de desenvolupament de la regió”.

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Kaki Ribera del Xúquer es va crear l’any 2008, i té com a principal funció el control i la promoció del caqui de la varietat ‘Roig Brillant’, única varietat emparada i que comercialment es coneix com ‘kaki persimon’. Per tant, el caqui protegit és l’únic que pot denominar-se d’aquesta manera.

El ‘kaki persimon’ és de color ataronjat, consistència ferma (com una poma o una bresquilla), no té llavors, i una vegada recol·lectats es confeccionen sense cap tipus de tractament post collita, per això, és habitual trobar defectes superficials sobre la seua pell pel frec de fulles i branques.

El ‘persimon’ conté vitamina C i alts nivells de provitamina A, fonamental per al desenvolupament embrionari i el creixement en els xiquets. També presenta activitat antioxidant, bàsica en la disminució del risc de patir malalties degeneratives. És molt rica en fibra i ajuda a la reducció del colesterol gràcies al seu contingut en pectines.

En 2012 la DO va destinar un milió d’euros a la promoció nacional i internacional del caqui. A través de l’Institut Español de Comerç Exterior es desenvoluparen accions comercials a Alemanya, França i Regne Unit, principals compradors de caquis, per valor de 450.000 euros. L’Institut Valencià de l’Exportació va ajudar a promocionar el caqui en la República Txeca (75.000 euros).

A més, es va intensificar també la seua expansió a Amèrica. El caqui de la Ribera va travessar l’oceà en 2008 de manera experimental i va començar a comercialitzar-se dos anys després. “Ha agradat. Ha tingut una bona venda i esperem que aquests mercats vagen a més”. Segons el president de la DO, Cirilo Arnandis, és “objectiu prioritari per a aquesta campanya potenciar els mercats d’ultramar”, Estats Units, Canadà i Brasil. En 2011, la venda a Estats Units va créixer un 30% i es van vendre 400.000 quilos.

De fet, els espanyols hem passat de menjar-nos 4 milions de quilos en 2005 a prop de 14 milions en 2011.

Comparteix

Icona de pantalla completa