Diari La Veu del País Valencià
Baixa més del 30% les negatives de les famílies a la donació d’òrgans
Europa Press / València

Al País Valencià s’han registrat en el que portem d’any 71 donants d’òrgans, dos d’ells vius. Ara mateix, no hi ha cap pacient en llista d’espera de grau 0, d’urgència, tot i que 580 malalts, entre els quals hi ha 8 nens, esperen un trasplantament renal, 112 un hepàtic, 30 un pulmó, 11 un cor, i 4 pàncrees.

El nou repte és impulsar la donació en viu de ronyó i fetge i seguir disminuint les negatives dels familiars a les donacions.

Alhora, es vol potenciar el programa de donant en asistòlia, també anomenat a cor parat, amb la implicació de 13 unitats SAMU de manera que quan detecten un cas de parada cardíaca irreversible traslladen el pacient a l’hospital amb maniobres de cardiocompressió i suport ventilatori per a permetre la donació de la resta d’òrgans.

Per la seua banda, el coordinador autonòmic de Trasplantaments al País Valencià, José Luis Rey, ha ressaltat que ʺamb menys donants s’està aconseguint més trasplantaments” gràcies a aquesta optimització de recursos perquè no es perda cap possible candidat per qüestions tècniques.

A més, ha destacat que l’Estat espanyol és “el país del món més avançat des del punt de vista tècnic”, el que permet que siga “el lloc on és més fàcil rebre un trasplantament”. Així, ha posat l’exemple dels casos de morts per asistòlia, que s’introdueix en el pulmó un líquid a quatre graus per a refredar-lo i garantir el seu posterior trasplantament.

Rey ha destacat que al País Valencià s’estan ultimant els protocols per posar prompte en marxa els programes de trasplantament renal en cadena entre vius, que té una gran complexitat tècnica perquè s’han de practicar tots alhora, així com la tècnica del bon samarità.

En concret, en aquests cinc primers mesos de l’any s’han consolidat els programes iniciats en 2012 amb el trasplantament de 10 ronyons a l’Hospital d’Elx i 14 fetges al General d’Alacant. A més, la Fe és referència estatal, i està entre els cinc millors del món, en quan al trasplantament hepàtic amb 39 i cardíac amb 9. Alhora, en aquest període es van trasplantar 163 còrnies respecte a les 148 de l’any anterior.

Comparteix

Icona de pantalla completa