Diari La Veu del País Valencià
La Nutella Francesa, per Manuel Sáez

Segons conten els diaris estatals, sembla que a França comença una tímida però inicial campanya per tindre cura de la salut humana.

La ministra d’Ecologia, Desenvolupament Sostenible i Energia del país gal, la sra. Ségolène Royal, acaba de dir que la gent no hauria de prendre Nutella, el producte semblant a la Nocilla espanyola però en terres franceses. L’argument és simple, com gairebé totes les idees dels nostres governants, ja que resulta que la Nutella conté un ingredient molt dolent: l’oli de palma.

Al meu últim llibre, “Vegetarianisme, ¿Una Vida Prodigiosa?”, i al seu pròleg (recomane almenys llegir aquest bon tros de lectura) fet pel meu amic Toni Infante, posa que no es pot entendre l’ecologisme sense una defensa completa dels drets dels animals. Toni fa aquesta reflexió recolzant-se en el llibre “Menjar Animals” (de Jonathan Safran Foer), i la fa bé perquè és veritat. Una realitat que moltes i molts desconeixen.

Un percentatge molt alt de la població no sap moltes coses de les persones vegetarianes, per exemple que no només mengen vegetals, sinó que també tenen hàbits molt naturals, i ètics, per cert. No solem fumar, no solem prendre massa alcohol, i evitem tot tipus de llaminadures i brioixeria industrial. També els productes refinats, com el sucre.

Si fem un còctel amb les mesures escrites al paràgraf anterior, segurament trobarem un «No» a la Nutella molt més senzill. Tal vegada, la sra. Royale no s’exposaria tant, i guanyaria molt més. Segur que sí. Perquè davant d’una mesura propagandística com aquesta, prendria una mesura veritable i honesta. Sí, dic bé. Honesta.

A totes les presentacions del meu últim llibre, Toni i jo, sempre acabem parlant del mateix assumpte, l’alliberament animal. Però no només dels animals no humans, no. També dels humans, perquè la component ètica de respecte a la vida també es dirigeix cap als més desafavorits a la societat humana, aquelles persones explotades a fàbriques, a nens i nenes treballadores per culpa d’un sistema de negoci opressor, o a dones excloses pel seu sexe. Sí, tot té una connexió, com molt bé indica el Tao oriental. Tot té una connexió.

Una connexió que comença pel respecte a la vida, i pot ser que no per la Nutella francesa.

Manuel Sáez
Plataforma Iniciativa Animalista.


Comparteix

Icona de pantalla completa