Diari La Veu del País Valencià
El 70% de les empreses d’oci nocturn té pèrdues per l’IVA i un 12% de les discoteques ha tancat
Europa Press / València

La Federació d’Oci i Turisme de la Comunitat Valenciana (Fotur) assegura que el 70% de les empreses d’oci nocturn han entrat en pèrdues com a “conseqüència directa de la pujada de l’IVA”, amb la consegüent “destrucció del nombre d’empreses que, en el cas de les discoteques, està per sobre del 12%”.

En un comunicat, assenyala que les que continuen obertes han passat d’obrir cada dia a fer-ho només divendres i dissabte a la nit, la qual cosa implica retallada de plantilles, disminució de la jornada de treball i increment de les xifres d’atur en el sector.

Així ho recull el seu informe sobre l’impacte econòmic de la crisi i la pujada de l’IVA a l’oci nocturn, que indica que l’augment de l’IVA en el context de crisi econòmica ha provocat pèrdues econòmiques incalculables en el sector, així com un desproporcionat augment de l’atur i el tancament de negocis al País Valencià.

Fotur advertix alhora que, en aquesta “situació gravíssima i sense precedents”, l’increment de l’IVA del 8 al 21% en locals d’oci i espectacles musicals “pot provocar el col·lapse i la desaparició d’una part molt important del teixit empresarial espanyol dedicat a l’activitat recreativa”.

L’entitat assegura que, des de la seua entrada en vigor, l’activitat de les empreses i locals d’oci de les zones turístiques ha “disminuït dràsticament” i ha provocat un “efecte dòmino que empobreix l’activitat turística hostalera”, així com una pèrdua de feina.

Fotur manté que “el ʹbotellónʹ, les festes a les cases i la competència deslleial s’han convertit en els nous protagonistes de l’oci nocturn” i els atribueix un increment dels “problemes de convivència, soroll nocturn, així com la degradació de la imatge social de l’oci nocturn i un clar perjudici econòmic per a les empreses”.

A més, subratlla que el tancament d’empreses i la reducció de la seua activitat incrementa l’atur juvenil, per tractar-se d’una de les principals vies d’accés a la primera feina, ja que el 90% dels treballadors en el sector recreatiu són menors de 35 anys.

Fotur apunta alhora que la vida nocturna “segueix sent una de les principals senyes d’identitat” del turisme de vacances, principal font d’ingressos de l’economia espanyola i valenciana, i alerta que el sector recreatiu a l’Estat espanyol ha deixat de ser líder mundial, desplaçat pel Brasil i Japó i, a nivell europeu, per ciutats com Berlín, Amsterdam, Londres, Brussel·les o Zuric.

De líder mundial a una situació límit

Fotur apunta alhora que el ʹbotellónʹ, la Llei Antitabac i la competència deslleial han agreujat la caiguda en el consum d’oci i activitats recreatives registrat per la crisi i, amb això, l’oci nocturn a l’Estat espanyol ha passat de “ser líder mundial des de la segona meitat del segle XX a estar en una situació límit”.

L’entitat incideix que la pujada de l’IVA ha “aguditzat l’extrema debilitat de les empreses del sector de l’oci i recreatiu, fet que posa en perill la viabilitat econòmica d’una gran majoria d’empreses”.

A més, assegura que l’augment d’aquest impost ha suposat la seua ʺmarginació” respecte al conjunt de l’activitat turística i els diferents subsectors hotelers i constitueix “una autèntica amenaça per a la supervivència econòmica del sector”.

Per al col·lectiu empresarial, la “profunda relació” entre el sector de l’oci i l’hostaleria fa que “resulte especialment cridaner que s’haja pogut fer un tractament diferenciat del tipus d’IVA aplicat als sectors de l’hostaleria i de l’oci”.

Comparteix

Icona de pantalla completa