Diari La Veu del País Valencià
Sagunt a Escena creix, per José Manuel Tarazona
“Iago serà empresonat, però Otel·lo ha mort i Desdèmona jau enverinada”. Així acabí un article que vaig escriure a finals de l’any 2012 on criticava la liquidació de la ciutat de les Arts Escèniques. Voldria recordar-ho. Fou ací, de ben prop, on esdevingué l’eco hipòcrita i silenciós de l’enderroc d’aquest gran esdeveniment. Un eco que es propagà per tots els indrets artístics del nostre poble.

Tanmateix, pense que aquest eco despertà del sopor les ànimes que moren per les càvees del Teatre Romà, ànimes que, atemorides per la barbaritat del “teatrecidi”, insuflaren vida i alé a les llavors que sorgiren del nostre xicotet i colorit mosaic teatral. Aquest és un dels nostres objectius: regar, adobar, cuidar i fer créixer el nostre teatre, la nostra cultura. Perquè el teatre és propietat del poble, el teatre és Dionís, el teatre és tan necessari a la humanitat com la còpula.

Aquests són uns dels motius pels quals hem fet un esforç important des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt només arribar al govern. Volíem fer créixer Sagunt a Escena perquè eren moltes les veus que ens demanaven ampliar-lo i implementar-lo amb noves propostes. Veus del món artístic, del turisme i l’economia, del carrer i de l’escola de la vida.

Aleshores, l’Ajuntament de Sagunt ha implementat la programació que ha fet CulturArts del festival Sagunt a Escena. Ha incrementat aquesta edició amb grups i companyies que es mereixen tindre un reconeixement en un escenari com el Teatre Romà dins de la programació estiuenca del Sagunt a Escena. Així doncs, parlem d’Arcana Has Soul, que actuarà el dia 11 d’agost en una nit que es preveu màgica dins de Sagunt a Escena Creix. I com que també volem créixer estimant la nostra llengua, el dia 22 d’agost actuarà Pau Alabajos. Cantautor valencià que ens omplirà de veu i música amb el seu espectacle “Pau Al Palau”.

I com que també pensem que s’ha de créixer en el temps, Sagunt a Escena s’estendrà amb quatre actuacions més. El dia 29 d’agost, al Teatre Romà actuarà la Valencia Big Band amb Perico Sambeat. N’estic segur que serà una gran nit de Jazz.

Les companyies locals també han de formar part de l’escena i, a poc a poc, amb la seua saviesa, humilitat i talent han d’omplir l’espai escènic de la nostra ciutat. El teatre també ha de ser nostre. Fet pel poble per al poble, per la qual cosa el dia 4 de setembre actuarà a l’Alameda del Port, Nomearse amb l’espectacle “La banda de los Jubileras”. L’endemà, el 5 de setembre, una altra companyia local, Pezenelagua, representarà als jardins de la Gerència l’espectacle de teatre clàssic “Olvidando a Lear”.

Per finalitzar la programació d’aquesta edició, el 12 de setembre al Teatre Romà comptarem amb Xavi Castillo i el seu espectacle “Veriueu-ho”. Una companyia que ha patit de valent i a la qual volem reconéixer la seua bona manera de fer humor i sàtira.

Nosaltres continuem amb Sagunt a Escena Creix, per la qual cosa ja estem treballant per la programació de l’any que ve. Només recordar-los que apaguen els mòbils abans de començar l’espectacle i en gaudiu. Bon vent i bona mar.

José Manuel Tarazona
Regidor d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Sagunt

Comparteix

Icona de pantalla completa