Diari La Veu del País Valencià
La música, la fotografia, i sobretot, la poesia, protagonistes del Festival INV3RS a Carcaixent
Manel Alonso /Carcaixent

“Escolte la veu de la meua filla preguntant per mi a la meua dona. / És l’hora de baixar del poema”. Qualsevol lector despistat podria creure’s en llegir aquestes estrofes del poema La casa que el seu autor, Salvador Lauder, és un d’aquells poetes que viuen tancats a la seua torre d’ivori i que només hi baixen quan són requerits per afers domèstics. Res més lluny de la realitat. Lauder és un home reflexiu, però també un home d’acció, un agitador, un provocador, un manegador, un inconformista que navega contracorrent i que intenta sacsejar amb totes les seues forces una societat mesella i apàtica, oferint-li la cultura en nous formats interactius. Ell ha estat en bona part culpable del Festival INV3RS, que demà dissabte 8 de juny es farà a Carcaixent i on la música, la fotografia, la interpretació i sobretot la poesia seran les protagonistes.

Lauder forma part d’un nou grup de poetes valencians, que alguns comencen a anomenar de ‘mil poetes i un país’, per ser aquest el nom de la col·lecció on han vist publicats els seus primers poemaris. Un grup que domina les xarxes socials i que pretén traure del cau, quasi clandestí en què es troba, la poesia valenciana. El Festival INV3RS va tindre l’any passat un precedent en el sopar ‘Entreversos’, que va organitzar a Otos Josep Antoni Alfonso, un altre membre del grup. Enguany ‘Entreversos’ és una més de les diverses activitats programades.

Es té previst que l’INV3RS comence a les deu del matí amb ‘Imagina’, una matinal de fotografia dividida en dos apartats; en la primera, el fotògraf Ricardo Carrillo donarà una classe de fotografia i poesia visual als participants, els quals, tot seguit, exploraran els carrers de Carcaixent amb les seues càmeres buscant el seu poema visual. En la segona, a les 11 h, a l’Auditori de les Dominiques, es concedirà el Premi INV3RS de Poesia Recitada. Actuaran com a rapsodes de la cerimònia el guitarra Jesús Mondria i l’actor David Vidal, que recitaran poemes dels autors que participen en el ‘Cercaversos’.

A les 18.30 hores tindrà lloc el ‘Cercaversos’, una cercavila acompanyada pels dolçainers i tabaleters del grup La Murga, on els participants podran gaudir a cinc locals diferents d’un recital de dos poetes en cadascun, així com una copa i una tapa que cada establiment ha confeccionat per a l’ocasió amb el nom d’un poeta. En el ‘Cercaversos’ participaran autors com ara Josep Antoni Fluixà, Josep Antoni Alfonso, Miquel Català, Rosa Roig, Xelo Llopis, Alba Àlvarez, Manel Alonso, Salvador Lauder, Josep Manel Vidal i Enric Sanç.

A les 22.30 hores tindrà lloc el sopar ‘Entreversos’, en el qual s’inclou amb el preu un llibre de poesia. I tancarà l’acte el concert dels grups Barbaritats, Tashkenti, Tardor, Marina i Bluesfuckers.

L’organització del festival ha estat a càrrec d’un grup de joves de la localitat que s’han aplegat al voltant de Lauder, els quals a través del micromecenatge i l’ajuda d’algunes entitats i associacions de caràcter públic i privat l’han fet possible. Així doncs, el dia 8 de juny la filla serà la que escolte la veu del poeta i de colp i volta s’adonarà que ha arribat l’hora de pujar al poema.

Comparteix

Icona de pantalla completa