Diari La Veu del País Valencià
Emancipem-nos i autogovernem-nos!, per Lorenzo Sorlí
El procés pel dret a decidir havia d’iniciar-se en alguna de les regions que conformen els Països Catalans, i en este cas, ha sigut al Principat de Catalunya.

Evidentment, Catalunya és capdavantera, molt per davant de les altres regions (en l’àmbit nacionalista), i és normal que s’haja produït la demanda d’independència sense tenir en compte la resta dels territoris que conformen els Països Catalans. Endemés, la resta de les regions han seguit recorreguts aliens respecte a la trajectòria catalana.

Aleshores, no hem d’esperar a anar tots alhora per a anar cap a la independència; però una cosa està clara, i és que Catalunya és la pionera, i serà ella la que iniciarà “el procés” que atorgarà l’autodeterminació als Països Catalans.

És cert que, a cadascun dels territoris li costarà més o menys, però el dret a decidir l’acabarem assolint tots!

Com a valencianista que sóc, defensaré el dret a decidir de qualsevol àrea que conformen els Països Catalans. Perquè ara són els catalans els que necessiten reforços, però en un futur, podrem ser la resta els que necessitem el suport dels catalans! Així és que, el que no hauríem de fer, és rebutjar tot allò que no porte la marca valenciana, ja que tant els illencs de les Balears i Pitiüses, els andorrans, la gent de l’Alguer, els valencians, els catalans, els de la Franja de Ponent (franjolins), com els de les comarques nord catalanes del Capcir, Conflent, Vallespir, Rosselló i Cerdanya septentrional; pertanyem a una mateixa unitat geohistòrica, lingüística i cultural; i és un fet que ningú podrà arrabassar-nos-el!

Per tant, com ben bé diu la dita: «des de Salses a Guardamar, i de Fraga a Maó», que visca la terra, i que visquen els Països Catalans lliures!

Lorenzo Sorlí Tafalla

Comparteix

Icona de pantalla completa