Diari La Veu del País Valencià
La necessitat de definir una estratègia turística, a debat a Xàbia
RedactaVeu / Xàbia

Xàbia ha celebrat un fòrum de debat sobre turisme i les noves estratègies que necessita el municipi per a posicionar-se com a destinació a tenir en compte. La jornada ‘Nou Turisme’ ha sigut inaugurada per l’alcalde, José Chulvi, i el regidor de Turisme, Antonio Miragall, qui ha donat pas al primer ponent del matí, Andrés García-Reche. El doctor en Ciències Econòmiques i professor d’Economia Aplicada en la Universitat de València, a més va ser conseller de Turisme de la Generalitat, ha assegurat que enfront al tan escoltat “sol i platja” el concepte “mediterrani té una alta reputació” per exemple, entre els nòrdics, i ha indicat que precisament l’adjectiu mediterrani està sent utilitzat en grans campanyes de promoció com la de Croàcia.

El professor també ha parlat de la necessitat de donar importància no al nombre de turistes que es reben, sinó a la seua despesa mitjana, que és el vertader valor afegit que tenen els municipis receptors de visitants. García Reche ha recordat la seua experiència en política i enumerat els molts errors que ha arrossegat la gestió turística autonòmica. Enfront d’açò, ha assenyalat la necessitat de crear marques que sobrevisquen als canvis de governs i sobretot reflexionar i planificar les estratègies en conjunt amb els empresaris.

La següent conferència ha sigut la del professor titular de la Facultat de Turisme en la Universitat de Girona i director de l’Institut Superior d’Estudis Turístics, José Antonio Donaire, qui ha introduït el joc de paraules “futurisme” per a abordar el futur del turisme, un sector que creix globalment a un ritme desmesurat. Fet que amb la crisi nacional potser no s’està percebent. Com a exemple, Donaire ha revelat que en 2012 va passar per un aeroport el turista número 1.000 milions i que en 2020 es preveu que passe l’1.500 milions.

En la part central de la jornada ha intervingut Pau Canaleta, consultor de comunicació i director del seminari Marca Ciutat, que ha aprofundit en la necessitat de fixar una estratègia i preocupar-se pel posicionament turístic. Canaleta ha explicat el fenomen de la construcció de marques i la seua aplicació práctica al cas de la zona de l’Empordà.

La trobada s’ha tancat amb la presentació de la nova empresa Ser Mediterrània, un nou projecte de turisme col·laboratiu en la Marina, al que ha seguit un torn de preguntes i un col·loqui entre els assistents, entre els quals hi havia nombrosos empresaris del sector.

Comparteix

Icona de pantalla completa