Diari La Veu del País Valencià
Compromís assegura que Aerocas va afavorir Concesiones Aeroportuarias
EFE / Castelló

El grup Compromís ha assegurat hui que, dos dies abans de la inauguració de l’Aeroport de Castelló ʹsense avionsʹ, l’empresa pública Aerocas va signar amb Concesiones Aeroportuarias un document privat de novació modificativa del contracte de construcció i explotació de l’aeroport.

En un comunicat, Compromís assegura que el contracte va ser signat per Carlos Fabra, per part d’Aerocas, i Fernando del Campo Garcia i Pedro Gimeno en nom de Concesiones Aeroportuarias. L’acord privat, signat el 23 de març de 2011, modificava substancialment el contracte original de 16 de desembre de 2003, segons les mateixes fonts.

En l’informe de la Sindicatura de Comptes de 2011, que es va publicar a finals de 2012, ja s’indicava que la novació modificativa del contracte de construcció i explotació de l’aeroport Aerocas no s’havia complit la normativa de contractació aplicable, ja que la novació introduïa importants canvis en les condicions inicialment pactades que no resulten legalment admissibles.

En les noves condicions, Aerocas reconeix, segons Compromís, un sobrecost en les obres de 4,15 milions, sense que quede justificat per què s’ha de fer càrrec d’eixe sobrecost Aerocas i no Concesiones Aeroportuarias.

Compromís indica que l’excusa que s’ha donat és que s’havien aplicat paràmetres més estrictes en matèria de seguretat aèria i mediambiental, i que s’havia produït un canvi de les circumstàncies economicofinanceres i una reducció de la previsió d’ingressos.

Aerocas assumia també, segons les mateixes fonts, la contractació de set nous serveis que no es van acordar en el seu moment, com el control de trànsit aeri, informació aeronàutica, meteorologia, extinció d’incendis, control de seguretat, manteniment d’instal·lacions i servei de control de fauna.

El dia 31 de març de 2011, Aerocas, després d’inaugurar l’aeroport, va signar la recepció de les obres i reconeixia un deute amb Concesiones Aeroportuarias de 111,39 milions d’euros. Mesos després, al desembre de 2011, Aerocas i Concesiones es portaven mútuament als jutjats per incompliment de contracte i no coincidir en les quantitats endeutades.

Per al coportaveu de Compromís de les comarques del Nord, Carles Mulet, aquest nou document demostra “un nou possible tracte de favor a Concesiones”.

Mulet ha indicat que “res justificava assumir aquest sobrecost per a les arques públiques” i que, a més suposava “unes condicions econòmiques molt més favorables per a Concesiones, amb prou faenes, dos dies abans d’inaugurar l’aeroport i en una setmana de recepció de les obres”.

Comparteix

Icona de pantalla completa