Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat, obligada a avalar l’expressió ʹllengua catalanaʹ
Europa Press / RedactaVeu / València

Els Estatuts de la universitat castellonenca s’han aprovat pel Decret 116/2010 de 27 d’agost del Consell però la UJI va interposar un recurs davant la sala del contenciós administratiu del TSJ contra el canvi dels seus Estatuts -que havien estat aprovats pel claustre- efectuats per la Generalitat Valenciana.

El 10 de maig de 2012, la sala va dictar una resolució en la qual estimava en part el recurs de la institució acadèmica i, per tant, va ratificar l’ús de les expressions ʹacadèmicament llengua catalanaʹ i ʹàmbit lingüístic catalàʹ en les seues normes, tot i que ha rebutjat, en canvi, la utilització de ʹPaís Valenciàʹ com a equivalent de ʹComunitat Valencianaʹ.

En concret, el tribunal va acceptar les mencions estatutàries relatives a l’article 5.i) que es refereix al valencià com una llengua anomenada ʹacadèmicament llengua catalanaʹ i la disposició addicional 13a, en què s’esmenta ʹl’àmbit lingüístic catalàʹ. Tot i això, desestima la denominació ʹPaís Valenciàʹ continguda en el Preàmbul del text.

Respecte a la menció ʹacadèmicament llengua catalanaʹ, la sentència no va haver de pronunciar-se novament sobre el fons de la qüestió perquè la Generalitat s’havia aplanat en aquest punt del recurs i, a més, és una qüestió sobre la qual ja s’han pronunciat a favor en reiterades ocasions els tribunals, entre d’altres, el Tribunal Constitucional en sentència de 21 d’abril de 1997.

Pel que fa a la disposició addicional 13a -ʹàmbit lingüístic catalàʹ-, la sala va entendre que aquesta expressió no té un abast diferent al ʹd’acadèmicament llengua catalanaʹ, com també pot denominar-se al valencià a l’àmbit universitari, sense que això contradiga l’Estatut d’Autonomia.

No s’accepta ʹPaís Valenciàʹ

Per contra, es va desestimar la denominació ʹPaís Valenciàʹ continguda en el preàmbul per entendre el tribunal que no s’utilitza com antecedent històric, sinó per a definir així a la ʹComunitat Valencianaʹ, fet que és contrari a l’Estatut d’Autonomia, com ja va decidir el mateix TSJ en sentència de 7 d’abril del 2005.

Mitjançant l’acord de 2 d’octubre de 2012, el TSJ va comunicar que aquesta sentència havia estat declarada ferma “a fi que es portara a terme i a causa d’efecte les declaracions contingudes en la decisió”. Per part seua, la UJI va sol·licitar el passat 22 d’abril l’execució de la resolució.

Per tot això, a proposta de la consellera d’Educació, Cultura i Esport i prèvia deliberació del Consell en la reunió del 7 de juny, s’ha publicat aquest decret, l’article únic, el qual modifica els Estatuts de la UJI d’acord amb el contingut de la sentència.

Redacció definitiva

La redacció definitiva del text és la següent: “Article 5, apartat i: Potenciar el coneixement i l’ús de la llengua pròpia, valencià segons l’Estatut d’Autonomia, acadèmicament llengua catalana, atenent la seua consolidació i plena normalització en tota la comunitat universitària”.

I afegeix: “Disposició addicional tretzena: la Universitat Jaume I promourà una col·laboració especial amb les altres universitats de l’àmbit lingüístic català a través de la Xarxa Vives d’Universitats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa