Diari La Veu del País Valencià
La coordinació d’emergències sanitàries pel 112 està provocant retards i errors
RedactaVeu / València

El sindicat CSI-F destaca els retards i errors que està provocant el denominat sistema integrat d’atenció a les emergències, que ha consistit a eliminar els operadors especialitzats del CICU i substituir-los pels genèrics del 112. Els avisos tarden més a arribar, ho fan sense historial del pacient i amb un codi de prioritat que decideix personal sense la qualificació adequada.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) explica que fins a fa uns mesos el Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) disposava d’operadors especialitzats que atenien els usuaris i transmetien la informació a les unitats del Servei d’Assistència Mèdica Urgent (SAMU), de Suport Vital Bàsic (SVB) o de Punt d’Atenció Sanitària (PAS). Conselleria de Sanitat va decidir desmantellar el servei tècnic d’operadors i transferir la seua labor al 112.

CSI-F afirma que aquest fet ha empitjorat el servei. D’una banda, els ciutadans han de respondre a un llarg qüestionari quan criden al 112 i els atén un operador no qualificat a l’àmbit sanitari. Aquesta demora resulta especialment greu en les urgències. D’altra banda, eixe mateix operador decideix, sense formació específica, el diagnòstic i la prioritat en l’assistència domiciliària, percepcions amb les quals assigna un codi. El CICU únicament rep eixe codi, sense més detalls.

La central sindical alerta del perill que una persona no qualificada decidisca aquestes prioritats. També del fet que els metges i professionals que realitzaran l’assistència no disposen de l’historial d’eixe pacient, al contrari del que succeïa amb el CICU. Solament obtenen un codi i una adreça, de manera que en acudir al lloc es troben amb que molts diagnòstics del 112 no responen a la realitat.

“Conselleria ha implantat aquest sistema a les comarques centrals sense provar-ho prèviament i experimentant amb la salut dels pacients. A Castelló sí que van fer algun test anterior i va demostrar que el sistema resulta erroni i arriscat”, sentència CSI-F.

Comparteix

Icona de pantalla completa