Diari La Veu del País Valencià
Montoro: ʺNo existeix perjudici de finançamentʺ – Fabra: Sap que el sistema no és just
Europa Press / RedactaVeu / València

Així consta en una resposta escrita del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques a una pregunta formulada pel secretari general del PSPV i diputat nacional, Ximo Puig, sobre el nou model de finançament en el qual està treballant el Ministeri; sobre si es manté la data d’entrada en vigor del nou sistema de l’1 de gener de 2014; i sobre si la cartera d’Hisenda del Govern té algun informe que indique si el País Valencià ix ʹperjudicatʹ en el model de finançament.

El Ministeri assenyala en la seua resposta que “no hi ha informe en relació amb la qüestió relativa d’un possible perjudici a la Comunitat Valenciana” i, en aquest sentit, destaca que “la reforma del 2009 va suposar un increment en els recursos liquidats en 2009 al 21% per a la mateixa, un 58% més que la mitjana de comunitats del règim comú”.

A més, afegeix que en termes de finançament addicional derivada de la reforma per habitant, el País Valencià “supera en el primer any d’aplicació del model la mitjana del conjunt de les comunitats autònomes en gairebé 20 punts”.

“Gràcies a aquesta reforma, l’any 2010, la Comunitat supera ja la mitjana en termes de finançament per càpita. Aquesta mesura ha estat definida en la Llei 22/2009, de 18 de desembre, i no com es presenta per algunes informacions periodístiques i estudis parcials”, indica.

Ximo Puig, en una roda de premsa en la qual ha comparegut després de mantenir una reunió amb el secretari general de CCOO PV, Paco Molina, ha criticat la “contradicció” entre el Govern espanyol i la Generalitat, així com “el cinisme enorme” del president del Consell, Alberto Fabra, en matèria de finançament.

“Houston, tenim un problema”

Per la seua banda, Paco Molina ha assenyalat “Houston, tenim un problema; un problema ben gros que no pot solucionar ningú que no siga en primera persona el president del Consell”.

Segons la seua opinió, Fabra “ja està tardant a mantenir una reunió amb el Ministeri d’Hisenda que pose damunt la taula en quina situació respecte a altres comunitats està el nostre territori i les seues persones”.

Fabra: “El Ministeri d’Hisenda sap que la Comunitat està infrafinanciada”

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha assegurat hui que el Ministeri d’Hisenda “sap que es País Valencià està infrafinanciat, perquè l’actual sistema de finançament no és just”.

Fabra s’ha pronunciat així després que el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, haja donat a conéixer un escrit del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en el qual afirma que el País Valencià “aconsegueix ja la mitjana en termes de finançament per càpita” i no està perjudicat pel sistema.



El president de la Generalitat ha destacat en el seu compte de Twitter que, dissabte passat, el president del Govern, Mariano Rajoy, “es va comprometre a revisar l’actual sistema de finançament, perquè coneix perfectament la nostra situació”.

El PP afirma que és l’únic partit amb un mateix missatge sobre finançament

El secretari general del PP valencià, Serafín Castellano, ha assegurat hui que el seu partit és el “únic” amb “un mateix missatge” sobre finançament. El mateix dia en què es coneixien les opinions contràries del ministre d’Hisenda i del president de la Generalitat.

Castellano ha assegurat que el PPCV “sempre” ha denunciat la “infrafinanciació” del País Valencià i ha exigit la seua revisió, mentre que el PSPV ha romàs “set anys mut”, per la qual cosa ha afirmat que “ja era hora” que Puig demane millorar el finançament.

Ha destacat que el president del Govern, Mariano Rajoy, ja ha dit que es revisarà el sistema de finançament el 2014 i que en el Consell de Política Fiscal i Financera es tractarà una altra qüestió “molt important” per als valencians, com és “el dèficit asimètric”.

Comparteix

Icona de pantalla completa