Diari La Veu del País Valencià
Moció per publicar els pressupostos de forma oberta a València
Compromís presenta una moció per publicar en “open data” els pressupostos de l’Ajuntament i el PP vota en contra.

Fa uns dies Joan Ribó, portaveu de Compromís per València, va presentar una moció a favor de l’anomenat govern obert i de la transparència, col·laboració i participació amb la ciutadania, que es concretava en exigir a l’Ajuntament que publicara els seus pressupostos de forma oberta i transparent.

Concretament, Compromís per València, a través d’aquesta moció, exigix a l’Ajuntament que publique els pressupostos en un format accessible per a qualsevol que estiga interessat en obtindre’ls.

Així mateix també se li demana que els pressupostos estiguen en un format adequat per a poder ser copiats per qualsevol altre ciutadà, administració pública o agent interessat en fomentar la transparència, com la Plataforma Valenciana de l’Auditoria Ciutadana del Deute.

Des de Compromís, es considera que aprovar una iniciativa com aquesta genera valor i riquesa ja que es poden obtindre productes derivats de les dades per part d’empreses, infomediaris i per la ciutadania en general.

Joan Ribó ha afegit que “També fomenta, per un costat, la transparència de l’Ajuntament ja que permet la reutilització de les dades exposades per analitzar i avaluar la gestió pública i, per l’altre costat, la interoperabilitat entre les administracions perquè facilita la creació de serveis per a la ciutadania que utilitzen dades de diferents administracions públiques”.

Per últim, Compromís ha afegit que aquesta mesura milloraria la ordenació interna de la informació de l’Ajuntament perquè promou l’eficiència en la documentació i classificació de dades.

Per tots aquests motius Compromís exigix a l’Ajuntament que pose a disposició a la web municipal els comptes generals dels pressupostos de l’Ajuntament de València en format de dades obertes (open data), i almenys en format .xls .ods i .pdf incloent els d’anys anteriors ja publicats a la web.

Per contra, el Partit Popular ha votat en contra de la moció de Compromís, i amb la seua majoria l’ha denegat.

Joan Ribó, ha lamentat que “València sempre estiga a la cua de l’Estat pel que fa a transparència i democràcia participativa” i ha recordat a aquest respecte que la nostra ciutat es troba en el lloc 101 de 110 a l’Índex de Transparència dels Ajuntaments, elaborat per l’ONG Transparencia Internacional Espanya.

Compromís considera que els valencians no es mereixen un govern com el de l’Alcaldessa Barberà, que es caracteritza per la seua opacitat, manca de voluntat al respecte de la participació ciutadana, i que sembla instal·lat en el passat, ja que es manifesta totalment en contra de qualsevol proposta de regeneració i transparència que li proposa Compromís. Sembla ser que la senyora Barberá sols sap fer política si és des de les formes “d’ordene i mane”.

Compromís per València

Comparteix

Icona de pantalla completa