Diari La Veu del País Valencià
Unes obres a Ontinyent trauen a la llum un refugi perdut de la Guerra Civil
RedactaVeu / Ontinyent

Les obres de millora de seguretat realitzades per l’Ajuntament d’Ontinyent al talús adjacent al Parc de La Vila, han permés al Servei Arqueològic Municipal accedir a un antic refugi de la Guerra Civil del qual hi havia constància escrita però que no havia estat trobat fins ara.

La regidora de Territori, Rebeca Torró, ha explicat que “es tracta d’una troballa important per al patrimoni històric de la ciutat, que ha estat possible gràcies als treballs de sanejament i reforç que hem estat realitzant per consolidar el talús”.

Els tècnics municipals han constatat que l’accés es clavava per davall del pati de la fusteria Barberà, tornant altra vegada al talús sobre el riu, tot i que aquest segon accés es troba totalment ple de terres i enderrocs, per la qual cosa no és accessible ni visible a hores d’ara.

Des del Departament d’Arqueologia s’ha conclòs que es tracta del ‘refugi de la fusteria Barberà’, del qual es tenien diverses noticies i documentació, i que segons les primeres dades, té un recorregut proper als 80 metres, amb una amplària entre 1,60/1,70 metres i una altura al voltant de 2, arribant en algun punt a més de 3 metres. En total s’estima l’extensió en més de 120 m² de planta, el que hauria permés haver allotjat, segons els càlculs de l’època, unes 360 persones en casos extrems. Les primeres observacions han servit per comprovar que, excepció feta dels dos accessos amb terres i enderrocs, la resta de la galeria es presenta prou neta, tot i alguns blocs caiguts i menys d’un pam de terres de la pròpia descomposició de sostres i parets.

Rebeca Torró ha assenyalat que els primers informes parlen que l’aspecte és de bastant consistència, i a diferència del refugi del Regall o altres d’Ontinyent, no sembla tenir problemes d’acumulació d’aigua ni humitats significatives, “factors que, de confirmar-se aquest bon estat aparent, ens obrin la porta a estudiar una possible adequació per a ser visitat, un extrem que encara és prompte per a confirmar, però que serà analitzat convenientment”, ha avançat la regidora.

L’accés és molt complicat

Comparteix

Icona de pantalla completa