Diari La Veu del País Valencià
Campanya ‘desproporcionada’ de multes a ciclistes a València
RedactaVeu / València

L’Ajuntament de València ha posat en marxa recentment una nova campanya de multes a ciclistes infractors. L’agrupació ‘València en bici’ ha volgut manifestar el seu rebuig a l’ocupació de campanyes de multes “a la qual cosa que, per desgràcia, ja ens té acostumat l’Ajuntament, perquè no solucionen el problema de fons”

‘València en bici’ rebutja la “desproporció” de les sancions econòmiques. “La bicicleta no comporta el mateix perill ni genera les mateixes molèsties que altres vehicles. Per tant, no té sentit que les sancions siguen tan elevades”, asseguren.

A més, segons han assenyalat, s’està sancionant especialment la circulació de bicicletes per les voreres. “Des de ‘València amb bici’ defensem l’ús per als vianants de les voreres (som signatàries del manifest ‘La Vorera és Per als vianants’ de Fòrum Caminant) i fem una crida a tots els usuaris de bicicletes perquè preferentment utilitzen la calçada o, en el seu defecte, la infraestructura específicament ciclista que existeix en alguns carrers de la nostra ciutat”

Per eixe motiu, suggereixen a l’Ajuntament que oferisca alternatives de mobilitat, de manera que, davant la sensació d’inseguretat, l’usuari de bicicleta puga deixar de circular per les voreres. “Demanem rutes segures i ben senyalitzades per tota la ciutat, així com una infraestructura adequadament dissenyada i connectada que incloga, entre altres solucions, carrers 30 de preferència ciclista en totes les vies d’un sol carril de la ciutat, cicle-carrils compartits i esporàdics carril-bici en aquelles vies de trànsit intens”.

Una altra de les peticions de l’agrupació és el control dels excessos de velocitat en la ciutat i la rebaixa de les velocitats màximes legals en la major part dels carrers i places de la ciutat. “Recordem que la rebaixa a 30 km/hora en tots els carrers d’un sol carril i d’un carril per sentit ja està contemplada en el nou Reglament General de Circulació, actualment en fase d’esborrany”.

Per altra banda, reclamen campanyes públiques de sensibilització als conductors de vehicles motoritzats perquè complisquen els límits de velocitat i adeqüen la seua conducció en presència de ciclistes. “Instem a l’ajuntament a afavorir la formació dels ciclistes de València, mitjançant eines digitals o amb la creació d’una Aula Municipal de la Bici”.

Malgrat açò, “cap d’aquestes mesures s’està duent a terme seriosament per l’Ajuntament”, lamenten. “L’Ajuntament no multa amb proporcionalitat; no ofereix alternatives de mobilitat segures a moltes zones de la ciutat; segueix apostant per la vorera-bici com a infraestructura específica ciclista, desoint les veus que alerten de les deficiències de disseny que posseeix aqueixa classe d’infraestructura; no impulsa ni posa a l’abast dels ciclistes inexperts instruments formatius per a una conducció més segura; no duu a terme campanyes de conscienciació dels altres usuaris de la via ni persegueix amb la diligència deguda els excessos de velocitat, imprudències i males conductes d’alguns conductors motoritzats”.

“Castigar és una de les poques polítiques públiques municipals en matèria de bici que el nostre Ajuntament es pren de debò”, denuncien.

Comparteix

Icona de pantalla completa