Diari La Veu del País Valencià
Compromís denuncia reunions secretes del Síndic de Comptes amb Blasco
EFE / València

El vicepresident de la Generalitat, José Císcar, ha replicat que Compromís pot fer “les conjectures que vulga”, però el Consell està convençut que el Síndic major “no amaga absolutament res”, i ha aclarit que al Síndic “el trien Les Corts”, i no el Govern de la Generalitat.

Durant la sessió de control, la portaveu adjunta de Compromís Mònica Oltra ha assegurat que entre gener i febrer de 2011 va haver-hi set visites d’imputats en el Cas Cooperació, com Rafael Blasco, Alexandre Català i Josep Maria Felip, a la Sindicatura, algunes a “hores intempestives”, per a reunir-se solament amb el Síndic i la síndica Marcela Miró, “tots dos posats pel PP”.

Segons Oltra, aqueixes visites no van constar en el llibre de visites per indicació expressa de la cap de gabinet del Síndic major, igual que es va ordenar que no constara una visita de l’exsecretari autonòmic Luis Lobón, imputat en el Cas Nóos, a la Sindicatura al gener de 2011, segons ha explicat el diputat de Compromís Fran Ferri.

Als passadissos de Les Corts, Oltra i Ferri han anunciat que van a demanar les compareixences de Rafael Vicente Queralt i de Marcela Miró perquè donen explicacions sobre aqueixes reunions “anormals”, i que registraran una proposta per a canviar la composició de la Sindicatura de Comptes i la de Greuges, perquè no tinga la majoria el partit que governa.

Oltra ha manifestat que aqueixes visites posen “en qüestió la credibilitat” de la Sindicatura de Comptes i evidencien que “el controlat no pot posar al controlador”.

“Açò, en qualsevol país avançat, li hauria costat la dimissió a algú”, ha manifestat Oltra, qui ha afegit que es tracta d’una manera “anormal” de funcionar en democràcia, la qual cosa no vol dir que darrere hi haja “res delictiu”.

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, i el síndic Enric Morera,

aquest dijous durant la sessió de control a Les Corts.

La diputada ha desgranat que entre el 14 de gener i el 22 de febrer de 2011 va haver-hi set visites a la Sindicatura de Blasco -una de les quals va acabar a les 22.45 hores-, Catalá i Felip, amb caixes de documentació que no van entrar pel registre d’entrada i amb la petició que no constaren en el registre de visites, mentre que el 26 de gener va haver-hi una trobada amb Lobón.

Ha destacat que no van acudir funcionaris, sinó “tots els qui després van ser imputats i que tenien molt que amagar”, i que les reunions van ser sols amb els síndics proposats pel PP, la qual cosa al seu judici és un comportament “poc ètic i anormal” d’institucions democràtiques, i “intolerable” en democràcia.

Oltra ha deduït que el que es va intentar és que l’informe resultant fora “el més benèvol”, encara que el contingut l’han d’explicar els afectats.

Fonts de la Sindicatura han reconegut que en tots els processos de fiscalització es mantenen reunions amb els ens auditats durant la preparació dels informes, i han explicat que la institució no té un llibre de visites com a tal, sinó únicament un registre de seguretat.

Les mateixes fonts han destacat que existeixen actes oficials d’eixos encontres, que el Síndic major va exposar a més a la jutge del Cas Cooperació durant la seua declaració com a testimoni.

Comparteix

Icona de pantalla completa